Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szakértői egyeztetés Szentendrén

Szöveg: Dr. Varga József |  2012. március 3. 20:43

A HM Védelmi Tervezési Főosztály szervezésében február 29-én, szerdán Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián (MH AA) rendezték meg a nem hagyományos módon előállított robbanóeszközök elleni védekezéshez (C-IED) kapcsolódó kiképzés közép-európai szakértőinek egyeztető megbeszélését.

Az egész napos rendezvényen a hazai szakemberek mellett osztrák, cseh és szlovák szakértők vettek részt. A honvédelmi tárca Védelmi Tervezési Főosztály képviseletében Szabó Tibor ezredes, a Stratégiai Elemző és Értékelő Osztály osztályvezetője vett részt.
A megbeszélés célja a közép-európai C-IED kiképzési együttműködés lehetőségeinek számba vétele és az együttműködés elvi alapjainak lerakása volt, amelyhez a régió más országai is csatlakozhatnának.

1595932238
A mostani egyeztetés egyik előzménye, hogy az MH Altiszti Akadémia jogelőd szervezete több éve a NATO C-IED képzésének helyszíne. Az eddig megszervezett „Képezd a Kiképzőt" (TtT) tanfolyamok elismeréseként idén március 22-től az MH AA nemzetközi kurzusai NATO-akkreditált C-IED tanfolyamok lesznek.

A másik előzmény, hogy 2010 végétől a magyar és az osztrák védelempolitikai igazgatók kezdeményezésére megkezdődött a régió hat országa – Ausztria, Csehország, Horvátország, Magyarország, Szlovákia, Szlovénia – védelmi együttműködési lehetőségeinek elemzése, összhangban a többnemzeti együttműködés fokozására irányuló nemzetközi folyamatokkal. A védelempolitikai igazgatók − magyar javaslatra − a fenti témakörökben rendszeresen találkoztak, aminek eredményeképpen összeállt egy lista a lehetséges programokkal és résztvevőkkel.

Magyarország a C-IED nemzetközi tanfolyamok szervezésében és azoknak a nemzeti kiképzésbe való beillesztésében szerzett tapasztalatai alapján a nem hagyományos módon előállított robbanószerkezetek elleni kiképzés, továbbá az egészségügyi támogatás, valamint a regionális légtérellenőrzés területén vállalta a vezető nemzeti szerepkör betöltését. Elsőként a C-IED terén tettünk kezdeményező lépéseket, ennek során 2011. december elején került sor az első szakértői szintű megbeszélésre a regionális partnerekkel. Az együttműködés kialakításának következő állomása a most lezajlott egyeztetés.

A megbeszélésen a külföldi szakértőket Mikusi Zsolt ezredes, az MH AA megbízott parancsnoka tájékoztatta a C-IED képzésben megszerzett képességekről és lehetőségektől, majd Lőrincz Gábor alezredes, az MH AA parancsnokhelyettese tartott előadást a lehetséges együttműködés konkrét területeiről.

A résztvevők ezt követően megtekintették a C-IED kiképzéshez kapcsolódó szentendrei, valamint csobánkai bel- és kültéri létesítményeket mint a későbbi közös programok helyszíneit.

A tanácskozáson a résztvevők megismerték a kiképzés hazai rendszerét, valamint annak nemzetközi kapcsolatait. Az egyeztető megbeszélésen áttekintették az együttműködésre vonatkozó magyar javaslatokat, valamint megállapodnak a további teendőkről.

1595932238

 Fotó: A szerző felvételei