Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: „21. századi, modern haderőt fejlesztünk”

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Szakál Szebáld |  2022. október 18. 15:58

„A magyar haderő és a magyar védelmi ipar összefogva egymással, illetve kinyújtva kezét a gazdaság egyéb szereplői és a digitalizációs bajnokok felé, el akar jutni – el is fog jutni – egy 21. századi modern haderőhöz” – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter október 18-án, kedden, a 13. Infotér konferencia nulladik napján.

Infotér_konferencia (2)

Miért is tart előadást egy jövővel, digitalizációval foglalkozó konferencián a honvédelmi miniszter, kérdezte Szalay-Bobrovniczky Kristóf, a honvédelmi tárca vezetője a Balatonfüreden megrendezett 13. Infotér IT- és telekommunikációs konferencia nulladik napján tartott felszólalásának kezdetén. Igaz, a miniszteri előadás előtt elhangzott, hogy Szalay-Bobrovniczky Kristóf több szállal kötődik az információs-telekommunikációs területhez (évekig a telekommunikációs-internetes szektorban töltött be felsővezetői pozíciókat), nyitógondolatában a tárcavezető arról beszélt, hogy alapvetően azért vállalta Biró Albertnek, az Informatika a Társadalomért Egyesület főtitkárának a meghívását, mert új hadseregképet és új honvédelemfelfogást megteremtve változtatni szeretne a haderő digitális fejlettségéről kialakult képen.

A honvédelmi miniszter ismertette: a digitalizációs technológia fejlődésével alapjaiban változott meg a világunk, a különböző nemzetiségek által gyártott drónokat már számtalan célra használják (gyakran kritikus infrastruktúra, harci gépek ellen kerülnek bevetésre) világszerte; a startupok pedig például már a haderőnél is megjelentek. Szalay-Bobrovniczky Kristóf áttekintette a Magyar Honvédség rendszerváltás óta eltelt három évtizedét, hangsúlyozva, hogy Magyarország NATO-csatlakozását követően sokáig csak egy tudatosan leszerelt, eszközeitől megfosztott, professzionálisnak mondott, bár létszámában igen csekély haderőt tudott felmutatni. 2010 után azonban megkezdődött a valódi, erős és ütőképes haderő kiépítése, amelynek keretében a hadsereg – a katona egyéni felszerelésétől a legnagyobb harci eszközökig – NATO-kompatibilis eszközökkel gyarapodott. A tárcavezető ismertette a kormány szándékát, miszerint amennyiben lehetséges, a fejlesztéseknek az európai védelmi iparra támaszkodva kell megvalósulniuk.

A honvédelmi miniszter a haderőfejlesztés legmarkánsabb lépéseként az eszközbeszerzést, a védelmi ipar összeszerelési és gyártási kapacitásának megteremtését, valamint a digitális eszközök egységes rendszerbe történő összefogását határozta meg. Előadásában kitért az új innovációs technikaként jellemzett dróntechnológia nélkülözhetetlennek bizonyuló fejlesztésére, valamint a kommunikáció fontosságára, amelyet az integrációs munka alapjának tekint. Az űrtechnológia jelentőségéről szólva arról beszélt, hogy az a földmegfigyelés lehetőségét teremti meg. „A magyar haderő és a magyar védelmi ipar összefogva egymással, illetve kinyújtva kezét a gazdaság egyéb szereplői és a digitalizációs bajnokok felé, el akar jutni – el is fog jutni – egy 21. századi modern haderőhöz” – összegezte a fejlesztési tervek irányvonalait az előadás végéhez közeledve.

Infotér_konferencia (8)

Szalay-Bobrovniczky Kristóf egyúttal bejelentette, hogy a Honvédelmi Minisztérium égisze alatt hamarosan létrejön egy Védelmi Innovációs Kutatóintézet, amelyet miniszteri biztosként dr. Porkoláb Imre ezredes fog vezetni, aki közvetlenül a rendezvény előtt vette át tábornoki kinevezését a Sándor-palotában.

A balatonfüredi Infotér konferencia október 20-án, csütörtökön zárul.

Kapcsolódó cikkek