Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: a magyar kormány célja az emberek biztonságának garantálása

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Szováthy Kinga |  2022. július 14. 9:15

„A Magyar Honvédség készenléti fokozatának emelésére van szükség, mert hazánkat kettős, Keletről és Délről is érkező biztonsági nyomás éri” - jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a csobánkai kiképzőbázison tartott sajtótájékoztatóján, július 13-án, szerdán.

IKBK_15_valtas_zarogyakorlat_20220713_02

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Sándor Zsolt altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese az MH Iraki Kiképzés-biztosító Kontingens 15. váltásának zárógyakorlatát tekintette meg a csobánkai bázison. Mint Vantal Zsolt ezredes, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnoka elmondta: a kontingens június elején települt a bázisra, ahol a járőrözési, valamint konvoj- és személykísérési feladatokra készülnek. A közel 160 fős kontingens katonáinak döntő többsége az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezrednél, valamint az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezrednél szolgál, de közel 20 katonai szervezetből érkeztek még katonák az egyes beosztásokba. Vantal ezredes kiemelte: az Irakba készülők közel egyharmada tartalékos katona. A július 13-án és 14-én megrendezett zárógyakorlaton a kontingensnek, mint köteléknek kell megmutatnia, hogy a kiképzésnek és felkészülésnek köszönhetően képesek a rájuk váró feladatokat ellátni.

IKBK_15_valtas_zarogyakorlat_20220713_07

A zárógyakorlaton Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter leszögezte: napjainkban olyan kihívásokkal állunk szembe, amelyekkel a rendszerváltás óta nem találkoztunk. „Egyszerre két irányból érnek minket kifejezetten a biztonságunkat és a biztonságérzetünket befolyásoló kihívások. A szomszédunkban egy szűnni nem akaró, bizonytalan kimenetelű háború dúl, ugyanakkor más országoktól eltérően déli határaink mentén is egy egyre intenzívebbé váló, illegális migráció tapasztalható” - jelentette ki a miniszter. Hozzátette: az egyre nagyobb számban érkező és erőszakosabb, a szervezett embercsempészek által irányított, elkeseredett tömeg egyre nagyobb biztonsági nyomást jelent, melyet szintén nem lehet figyelmen kívül hagyni.

„A magyar kormány és az én személyes célom is, hogy a magyar emberek biztonságát és biztonságérzetét garantálni tudjuk. Nem várhatunk arra, hogy – bár a NATO továbbra is a biztonság garanciáját adó, fontos szervezet – biztonságunkat mások megvédik, tennünk kell valamit. Gondoskodnunk kell, hogy minden helyzetre, minden eshetőségre készen álljunk, ezért azt az utasítást adtam ki a Magyar Honvédség parancsnokának, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a honvédség készenlétét növelje. Az utasításnak megfelelően megindul egy kiemelt és nagyobb intenzitású gyakorlatozás Magyarországon. Ennek következtében a lakosság is egyre több katonával, katonai járművel fog találkozni az utcákon, a közlekedésben és természetesen a gyakorlóterületeken. Az elkövetkezendő hónapokban egy emelt szintű felkészülésre kell számítani, s ehhez kérem a magyar emberek figyelmét és támogatását” – mondta a miniszter.

IKBK_15_valtas_zarogyakorlat_20220713_03

A vendégek ezután egy sebesültellátási műveletet, valamint egy ellenőrző-áteresztő pontot tekintettek meg, majd a honvédelmi miniszter vezetői tájékoztatót kapott a kontingensre váró feladatokról és az iraki hadszíntérről.