Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: a sport az élet alapkiképzése, közös értékei vannak a honvédelemmel

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: Koszticsák Szilárd (MTI), Szakál Szebáld |  2023. február 18. 8:32

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter szerint jó döntés volt a kormány részéről, hogy nemzetstratégiai ágazatnak nyilvánította a sportot, amely tulajdonképpen az élet alapkiképzése, és számos közös értéke van a honvédelemmel. A honvédelmi miniszter ezt a Sportegyesületek Országos Szövetségének (SOSZ) február 17-ei, péntek esti hagyományos jótékonysági bálján mondta, ahol ő adta át a díjat a 2022-es év egyesületi rangsorában élen végzett Ferencvárosi Torna Club ügyvezető alelnökének, Nyíri Zoltánnak.

SOSZ_Gála (2)

Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett rá, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a 2022-es választások után úgy döntött, hogy a sportágazat a honvédelmi tárca keretén belül fog működni. Hozzátette: dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkárral igyekeznek megtalálni a szinergiákat a két terület között. Hangsúlyozta, a fegyelem, a türelem, az alázat és a küzdeni tudás a sportnak és a honvédelemnek egyaránt fontos alapértéke.

„Minden sportoló egy kicsit katona is, a katonák többsége pedig kiváló sportoló” – fogalmazott a miniszter, aki beszélt arról is, hogy a közelmúltban egy kommunikációs kampányt indítottak, mert szeretnének szövetségre lépni a fiatalokkal. Véleménye szerint a haza védelmére való felkészítés fontos és szükséges, és úgy érzi, hogy a sportolók körében jobban nyitott fülekre fognak találni.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf egyben méltatta a sportegyesületeket, mert ők adják az alapot a sportstratégiához, és munkájuk a biztosítéka annak a magas szakmai színvonalnak, amely megalapozza a magyar sportsikereket. A kluboknál dolgozók ugyanis megtanítják a fiatalokat arra, hogyan kell a sikert és a kudarcot kezelni, egyben biztosítják a feltételeket ahhoz, hogy hasznos tagjai legyenek a társadalomnak.

SOSZ_Gála (1)

Deutsch Tamás elnök kiemelte, hogy a SOSZ-nak immár 806 tagegyesülete van, amelyekben több mint 200 ezer fiatal végez sporttevékenységet, akikkel 6100 főállású edző foglalkozik. A sportvezető ezután köszönetet mondott a kormánynak, hogy idén minden eddiginél nagyobb közvetlen állami támogatást nyújt az egyesületeknek, egyebek közt 14,44 milliárd forintot biztosít 25 vidéki, továbbá 8 kiemelt fővárosi klubnak.

A Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen megrendezett jótékonysági bál keretében adták át a díjakat a 2022. évi nem hivatalos sportegyesületi rangsor legjobbjaink. Az élen 85,28 olimpiai ponttal az FTC végzett megelőzve a Budapesti Honvéd Sportegyesületet (74) és az Újpesti Torna Egyletet (54,07). A parasport egyesületi rangsor legjobbja 50 paralimpiai ponttal a Törekvés SE lett.