Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A helytállás, a kitartás és a haza iránti hűség hadszíntere

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Kormány Gábor |  2023. február 18. 10:01

Fehérgyarmaton, a Hősök Emlékművénél zárult a „MATASZ DON-80” elnevezésű országos rendezvénysorozata február 17-én, pénteken. A rendezvény egyben a Honvédsuli Egyesület XI. Emlékmenet a Doni Hősökért elnevezésű kétszáz kilométeres gyalogmenetének zárása is volt, ennek részeként harminchét településen tisztelegtek az emlékezni vágyók a doni hősök előtt. A záró programon más vármegyék képviselői is megjelentek, például Kazincbarcikáról és Nyíradonyból.

02172023_011

Almási László alezredes, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztert képviselve külön köszöntötte a Német Szövetségi Erők Tartalékosainak Szövetségének delegált tagjait, hiszen – mint fogalmazott – a zárórendezvény lehetővé tette a közös történelmi múltban való összekapcsolódást, illetve a közös tiszteletadást a keleti front áldozatai előtt.

„Hősökre emlékezünk ma. Azokra a magyar honvédekre és munkaszolgálatosokra, akik nyolcvan évvel ezelőtt a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg kötelékében, hazájuktól több ezer kilométerre járták meg a második világháború felfoghatatlan poklát” – fogalmazott, hozzátéve, hogy olyan feladat teljesítésére rendelték őket, amely az adott körülmények között elvárhatatlan volt. „Hősökké váltak, hiszen katonai esküjüket e reménytelen helyzetben is megtartották, kötelességüket a végsőkig teljesítették, ezzel a helytállás, a kitartás és a haza iránti hűség máig érvényes példáját állították elénk” – hangsúlyozta az alezredes. A 2. magyar hadsereg emlékét a háború kíméletlenségének örök mementójaként azonosította, amely napjainkban és a jövőben is figyelmeztet a béke megőrzésének fontosságára. „A béke és a biztonság záloga pedig egy erős hadsereg, amelynek megteremtésében a fiataloké a főszerep, hiszen ők jelentik a jövőnket” – szögezte le Almási László alezredes, majd köszönetét fejezte ki a menetben részt vevő kadétoknak, akik már most tudják, hogy a haza védelme szent kötelesség.

02172023_014

„Sürgős, Azonnal, Siess” – kezdte a korabeli SAS rövidítés feloldásával beszédét Széles Ernő nyugállományú dandártábornok, a Magyar Tartalékosok Szövetségének elnöke, amely 1942-43-ban a hadkötelesek számára egyet jelentett egy negyvennyolc órán belüli behívóval. „Alig van ma magyar család, ahol ne lett volna férfi rokon, aki a keleti fronton vesztette életét. Több mint húsz esztendeje már, hogy a Matasz felismerte a tagsága felől jövő kezdeményezés jelentőségét és úttörő szerepet vállalt abban, hogy a doni ütközetre való megemlékezés méltón, a katonai hagyományoknak és szokásoknak megfelelően történjék Soprontól Fehérgyarmatig” – emelte ki a Matasz elnöke.

A tiszteletadó díszlövés előtt – mások mellett – koszorút helyezett el a Hősök Emlékművénél Almási László alezredes, a Honvédelmi Minisztérium Ifjúságstratégiai Osztály osztályvezetője, Apáti Zoltán dandártábornok, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság megbízott parancsnoka, Széles Ernő nyugállományú dandártábornok, a Matasz elnöke, dr. Patrick Sensburg tartalékos ezredes, a német Bundeswehr tartalékos szövetségének elnöke, illetve dr. Tilki Attila, országgyűlési képviselő.

02172023_023

A rendezvény zárásaként hat emlékszalagot kötöttek fel a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye Közgyűlése által adományozott csapatzászlóra, amely hiteles másolata a korabeli tizenkettesek zászlajának.

Kapcsolódó cikkek