Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Német vendég érkezett a doni megemlékezésre

A Bundeswehr is a tartalékos katonákkal tervezi jövőjét

Szöveg: Teszler Vendel | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2023. február 17. 8:30

A „MATASZ Don-80” rendezvényre hazánkba érkezett dr. Patrick Sensburg tartalékos ezredes, a német Bundeswehr tartalékos szövetségének elnöke február 16-án, hogy egy nappal később részt vegyen és együtt gyalogoljon a Magyar Tartalékosok Szövetsége által szervezett eseménysorozat záró menetén.

német_4

Érkezése napján Sensburg ezredes Széles Ernő nyugállományú dandártábornokkal, a Matasz elnökével látogatást tett a Honvédelmi Minisztériumban, ahol Gróf Albert ezredes, a HM Nemzetközi Együttműködési Főosztályának vezetője fogadta őket. Patrick Sensburg, a 12 éven át parlamenti képviselőként is tevékenykedő jogász professzor mindenekelőtt a magyar és német haderő tartalékosainak szakmai együttműködését szorgalmazta, közös projektek lehetőségét is felvetve. A találkozón beszélt arról, hogy a következő években a Bundeswehr aktív állományának jelentősebb növelésére nem nyílik lehetőség, ezért a tartalékosok szolgálata felértékelődik, szeretnének minél nagyobb szerepet szánni nekik, valós teljesítőképességgel felvértezni őket – akárcsak hazánkban. Németországban jelenleg ugyan társadalmi vita zajlik a korábban megszüntetett sorkatonai szolgálatról, de annak visszaállításával Patrick Sensburg nem számol a közeljövőben.

A Bundeswehr állománylistáján tíz millió tartalékos szerepel, közülük másfél millióan képesek egy esetleges hadgyakorlaton is részt venni. Az utóbbiak táborából szeretnének a tartalékosok szövetségén keresztül minél több főt megnyerni a haza védelmének, aktív tartalékossá téve őket.

német_1

„Egy német tartalékos katona átlagosan egy évben 14 napot tölt gyakorlatozással, vannak, akik jóval többet, mások kevesebbet. Tapasztalataink szerint a honvédelmi erők tartalékos tagjainak 15-17 napot kell gyakorlatozniuk ahhoz, hogy az elvárt szinten tartsák a felkészültségüket” – nyilatkozta kérdésünkre válaszolva Patrick Sensburg, a jelenleg 115 ezer főt tömörítő Német Bundeswehr Tartalékos Szövetség (VdRBw) elnöke.

Az ukrajnai háború hatására az európai országok folyamatosan dolgoznak a tartalékos rendszereik fejlesztésén. Széles Ernő nyugállományú dandártábornok elmondta, hogy az általa vezetett Magyar Tartalékosok Szövetségének a híd szerepét kell betöltenie a társadalom és a honvédség között, növelve hazánk lakosságának védelmi képességét.

német_2

„Fel kell készítenünk az embereket arra, hogy szükség esetén meg tudják védeni a családjukat, a hazájukat. Tudják például, hogy miként kell kezelni egy lőfegyvert” – jelentette ki a tábornok.

A tartalékosokkal kapcsolatos elképzelések a német és a magyar oldalon is nagyon hasonlóak, így Patrick Sensburg reményét fejezte ki, hogy sikerül az eddigi kitűnő együttműködést továbbfejleszteni, s a két ország tartalékosainak rutinszerű gyakorlatait akár közös projektekkel, gyakorlatokkal bővíteni, színesíteni. A magyar fél örömmel tájékoztatta a német tartalékosok szövetségének elnökét, hogy a Honvédelmi Minisztérium épp az érkezése előtt pár nappal indította el egyéves toborzó kampányát, melynek során nemcsak a hivatásos állományba, hanem az önkéntes tartalékosok soraiba is várják a jelentkezőket.

német_3

Sensburg ezredes látogatása során ugyancsak szó esett Magyarország és Németország rendkívül szoros védelempolitikai és védelemipari együttműködéséről, stratégiai kapcsolatáról. Ennek kapcsán Gróf Albert ezredes, a HM nemzetközi együttműködéseket koordináló főosztályának vezetője kiemelte a közös hadiipari fejlesztéseket, külön megemlítve a hazánkban nagyon komoly beruházásokat folytató Rheinmetall vállalatot.

Patrick Sensburg és kíséretének tagjai február 17-én, a „MATASZ Don-80” programsorozat zárórendezvényén, az emlékmenet után koszorút helyeznek el a hősök emlékére.

Kapcsolódó cikkek