Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szálehi fenyegetőzik

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. január 4. 8:18

Irán cselekedni fog, ha visszatér a Perzsa-öbölbe az az amerikai repülőgép-hordozó, amely az iráni hadiflotta gyakorlatai miatt távozott a térségből – jelentette ki Ataollah Szálehi, a fegyveres erők parancsnoka január 3-án, kedden az IRNA állami hírügynökségnek.

„Irán nem fogja megismételni figyelmeztetését … az ellenség hordozóját átvezényelték az Ománi-öbölbe a mi gyakorlatunk miatt. Hangsúlyozottan azt ajánlom az amerikai hordozónak, hogy ne térjen vissza a Perzsa-öbölbe" – mondta Szálehi az iráni hírügynökségnek a hadgyakorlatot lezáró díszszemle közben.

A fegyveres erők parancsnoka nem részletezte, hogy országa milyen lépéseket tenne az amerikai hadihajó visszatérése esetén.

Irán hétfőn fejezett be egy tíznapos haditengerészeti gyakorlatot a Perzsa-öbölben, s a manőverek idején azzal fenyegette meg a nagyhatalmakat, hogy ha nyersolajexportját szankciókkal sújtják, lezárja a Hormuzi-szorost (az öböl bejáratát), amelyen keresztül az kőolaj világkereskedelmének 40 százaléka bonyolódik. Az Egyesült Államok bahreini bázissal működő 5. flottája válaszul leszögezte: nem fogja megengedni, hogy megzavarják a szoros hajóforgalmát.

Irán arról számolt be hétfőn, hogy haditengerészeti gyakorlata keretében sikerrel tesztelt két nagy hatótávolságú rakétát.

A bejelentésre reagálva azonban az orosz védelmi tárca azt közölte kedden, hogy Iránnak nincsenek nagy hatótávolságú rakétái; nem rendelkezik az ehhez szükséges technológiával, és a közeljövőben nem is várható, hogy képes lesz ilyenek előállítására.

Erőfitogtatásával Teherán a brit hírügynökség szerint a nukleáris programja miatt ránehezedő nyugati nyomást igyekszik ellensúlyozni.

Teherán következetesen tagadja azokat a nyugati vádakat, amelyek szerint titokban atomfegyvert próbál előállítani, s azt állítja, hogy nukleáris programja tisztán áramtermelési célokat szolgál. Az Egyesült Államok és Izrael ugyanakkor az katonai csapást sem zárja ki arra az esetre, ha nem sikerülne diplomáciai úton rendezni az iszlám köztársaság nukleáris programjával kapcsolatos vitákat.

Az Európai Unió jelenleg mérlegeli, hogy csatlakozzon-e az Egyesült Államokhoz, amely megtiltotta az iráni nyersolaj importját. Az Irán elleni új szankciókat szombaton léptette hatályba Barack Obama amerikai elnök.

Az ügy újabb fejleményeként Teherán kedden arra szólította fel Catherine Ashtont, az Európai Unió diplomáciájának vezetőjét, hogy tegyen javaslatot az Irán és a nagyhatalmak között egy éve megszakadt nukleáris tárgyalások felújításának „időpontjára és helyszínére".

A kezdeményezéshez Ramin Mehmanparaszt külügyminisztériumi szóvivő hozzátette, hogy amint megérkezik az uniós javaslat, Irán „tárgyalócsapata kész kifejteni álláspontját, és a találkozók során létrejöhet egy végleges megállapodás" a felek között.