Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Számítunk a nyugállományú hazafiakra is

„Olyan hadsereget szeretnénk építeni, amelyet az egész ország magáénak érez”

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2023. október 12. 22:15

„A katonáknak, a honvédeknek nem szakmája, hanem hivatása van. Honvédségi pályafutásuk elején önök is esküt tettek, ami egy életre szól, ezért természetes, hogy egy életen keresztül élvezik a Magyar Honvédség segítő gondoskodását is” – mondta dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára a dél-dunántúli régió nyugállományú katonáinak és honvédségi nyugdíjasainak találkozóján Kaposváron, október 12-én.

„A gazdag történelmi múlttal, pezsgő kulturális élettel és jelentékeny hitélettel rendelkező Kaposvár nem csak megyei jogú város és megyeszékhely, hanem fontos egyetem- és sportváros is. Nekünk azonban különösen fontos, hogy Kaposvár védelmi ipari központtá is vált az elmúlt időszakban. Kaposvár 1859 óta katonaváros, a legendás 44-es gyalogezred katonáira mindenki emlékszik, de az ellátóezred neve is szorosan kapcsolódik a városhoz” – tájékoztatta a hallgatóságot dr. Czermann János, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) által szervezett fórumon, az MH Lahner György 2. Ellátóezred objektumában. 

„Azon dolgozunk, hogy minél több olyan jogosultságot, kedvezményt biztosítsunk a nyugállományú katonák és honvédségi nyugdíjasok számára, amely megilleti az aktív állomány tagjait is. A nyugállományúakat széleskörű kedvezményrendszer illeti meg, amelyet immár hatvanöt partner biztosít” – ismertette a szakpolitikus.

Dr. Czermann János helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy a Magyar Honvédség kiemelten foglalkozik a toborzással, amelynek pozitív eredményei már láthatóak. A társadalommal való szorosabb kapcsolat jegyében pedig a honvédelmi nevelési-oktatási programra is nagy hangsúlyt fektetnek, megkezdődött a honvédelmi tantárgy próbaoktatása. A Magyar Honvédség régi társadalmi presztízsének visszanyerésében kérte az idősek közreműködését, akik személyes példájukkal is segíthetnek, hiszen a sikeres jövőt a múltbéli tapasztalatok felhasználása, a célért végzett közös erőfeszítés nélkül nem lehet elképzelni.

 

_HSZ3531

Gelencsér Attila, a Somogy vármegyei 1. számú választókerület egyéni országgyűlési képviselője beszédében rámutatott, hogy Kaposvár történelme során mindig nagy tisztelettel viseltetett a katonák iránt. A képviselő felidézte, hogy a hét elején mintegy ötven, az egységes alapkiképzésre jelentkező fiatal vonult be az MH 5. Területvédelmi Ezredhez. „Megtiszteltetésnek éltem meg, hogy én köszönthettem őket a laktanyában” – fogalmazott, majd kiemelte, hogy a nyugdíjas fórumok megítélése szerint alapvetően az információcseréről szólnak. Gelencsér Attila a másfél éve tartó orosz–ukrán háború és az Izraelben öt napja kialakult háborús konfliktus kapcsán úgy fogalmazott, a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programmal kapcsolatos első döntések „még úgymond békeidőben” születtek meg. A kormány a 2017-ben megkezdett haderőreformmal már időben elkezdett felkészülni a nehéz időkre.

_HSZ3590

Dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke részletes tájékoztató előadásában elmondta: Kaposváron született és nőtt fel, édesapja katonapályáját követte, így nagyon fontos számára a térség magyar haderőben betöltött szerepe. „Tisztában vagyunk azzal, hogy a katonai pálya egy életen át tartó szolgálat és hivatás. Rengeteget tanultunk önöktől, ezért a mi célunk alapvetően az, hogy tovább vigyük azt a fáklyát, amit önöktől kaptunk” – méltatta a hallgatóságot. A vezérezredes ismertette a kormány és a honvédelmi tárca modern, ütőképes, hazája iránt elkötelezett katonákból létrehozott hadsereg kiépítésére vonatkozó törekvéseit. A Honvéd Vezérkar főnök a közép-kelet-európai térség meghatározó fegyveres erejévé váló Magyar Honvédség kiemelt feladatai között említette a magyar emberek biztonságának garantálását, hazánk stabilitásának megőrzését is.

A Honvéd Vezérkar főnöke a hadsereg működése és átfogó fejlesztésével kapcsolatban bemutatta a vonatkozó politikai és gazdasági kereteket, ismertette a védelmi költségvetést és a fejlesztési forrásokat. Leszögezte: a 21. századi biztonsági környezetet a kiszámíthatatlanság, az instabilitás, a kihívások és a fenyegetések jellemzik, de Magyarország ezekre adott válaszlépései – a haderő transzformációja, az elrettentőerő növelése, a nemzeti ellenállóképesség erősítése, a nemzeti védelmi ipar megújítása, a szorosabb nemzetközi együttműködés – mind biztonságunkat garantálják. „Magyarország körül a világ forrongásban van. Mi, a katonák nem reménykedhetünk, a remény nem a mi műfajunk, nekünk mindig a legrosszabbra kell felkészülnünk. . Kiemelt törekvésünk, hogy egy olyan hadsereg épüljön, amely egyénileg és szövetséges műveleti környezetben is képes megvédeni az ország határait. Olyan hadsereget szeretnénk építeni, amelyet az egész ország magáénak érez” – hangsúlyozta.

_HSZ3739

A vezérezredes előadásában kiemelte: a magyar haderő prioritásai teljes mértékben támogatják a NATO által kitűzött célok teljesítését. A légierő képességeiről és a gyors reagálásról szólva emlékeztetett: a kormány mentőakciója keretében a magyar légierő Airbus szállító repülőgépei eddig összesen 325 embert menekítettek ki a háborús konfliktus sújtotta Izraelből az elmúlt napokban.

Tájékoztató előadása végén a Honvéd Vezérkar főnöke meghallgatta a közönség észrevételeit, majd érdemben reagált a felmerült kérdésekre és a felvetett témákra.

Az egésznapos rendezvényen jelen volt, többek között Dér Tamás, Kaposvár alpolgármestere, Kovács Gyula György ezredes, a MH 5. Területvédelmi Ezred parancsnoka és Durgó Tamás alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka is.