Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Számítunk nyugállományú bajtársainkra

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2023. június 20. 14:23

„A Magyar Honvédség számára felbecsülhetetlen a nyugállományú katonák tapasztalata” – mondta dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára június 20-án, kedden, a fővárosi Bálnában, ahol sajtótájékoztató keretében mutatták be az Obsitos Program új tájékoztató kiadványát.

A Bálna honvédelmi központban tartott sajtótájékoztatón az államtitkár kijelentette, hogy a veszélyek korába léptünk, ezért nem lehet halogatni a jövő haderejének építését. Hozzátette, hogy éppen ezért egy modern, ütőképes, high-tech, a XXI. század korának kihívásaira reagálni képes hadsereg létrejötte a cél. „Nem elég azonban önmagában a technológiai fejlesztés, együtt kell tennünk a Magyar Honvédség társadalmi megbecsülése érdekében. Szükség van a fiatalokra, akik értik ezt az új világot, ugyanakkor szükség van a nyugállományúak, a régi harcostársak tapasztalataira is, hogy ne tévedjünk el az úton” – húzta alá Czermann János. Rámutatott arra is, hogy minél többen lesznek, akik a magyar katonanemzet örökségét ismerik, annál több nemzetben, családban, hazában gondolkodni tudó, megbízható, felelősségteljes ember lesz a magyar társadalomban is. Végezetül kiemelte, hogy a Magyar Honvédség számára felbecsülhetetlen a nyugállományú katonák tapasztalata, hiszen példát mutatnak katonai erényekből, hazafiságból és hagyománytiszteletről. „Ezért továbbra is számítunk rájuk a honvédség és a civil lakosság közötti kapcsolatok erősítésében” – mondta.

03_HSZ7876

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos beszédében emlékeztetett arra, hogy szomszédunkban immáron több, mint egy éve háború dúl, ami kapcsán úgy fogalmazott: Magyarország természetesen ebben a helyzetben is a béke pártján áll, a békéhez azonban erőre van szükség. „Magyarország kormánya különösen fontosnak tartja a haderő fejlesztését. Ebben a feladatban számítunk a nyugállományú katonák egy élet alatt megszerzett komoly szakmai tapasztalatára is” – mondta, hozzáfűzve, hogy hazánkban mintegy harmincezer nyugállományú katona él, akiket egy kétoldalú párbeszéd útján kívánnak megszólítani. „Egyrészt természetesen kíváncsiak vagyunk a nyugállományú katonák véleményére és szakmai tapasztalatára, meglátásaikra, ugyanakkor mi is információval szeretnénk ellátni őket arról, hogy milyen irányba tartunk, és mik a stratégiai termékek ezen a területen” – részletezte Nyitrai Zsolt. Az országjáró tájékoztató fórumok eddig közel harminc helyszínen valósultak meg és több, mint négyezer nyugállományú katonát értek el. E párbeszédek folytatódnak a közeljövőben is, Győr, Kaposvár, Székesfehérvár városaiban, illetve Budapesten is.

Nyitrai Zsolt bemutatta „A Hazáért Mindhalálig!” nevet viselő kiadványt is, amiben a miniszterelnöki és honvédelmi miniszteri, valamint a Honvéd Vezérkar főnökének köszöntőin túl tájékoztatást adnak a haderő legújabb haditechnikai eszközeinek statisztikai és szakmai adatairól, de a füzet szól a nyugállományú és a tartalékos katonákról is.

07_HSZ7967

A sajtótájékoztatón dr. Keszthelyi Gyula nyugállományú dandártábornok, a Honvédségi Nyugdíjas Klubok Országos Szövetségének elnöke és dr. Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének elnöke bemutatták szervezeteiket. E két szövetség összesen több, mint száz egyesületet és szövetséget fog össze, képviselve a nyugállományú katonák érdekeit.

Az Obsitos Programot 2020-ban indította a Honvédelmi Minisztérium a Miniszterelnöki Kabinetirodával karöltve, amelynek legfőbb célkitűzése az, hogy szövetséget ajánljanak a nyugállományú szervezeteknek annak érdekében, hogy együtt, egymás erejére támaszkodva közösen építsék a jövő haderejét.