Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Századszor az afganisztáni légtérben

Szöveg: Rátonyi Krisztián Ferenc törzsőrmester |  2011. november 17. 11:56

Az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) 11. váltásának technikai adatszerző részlege a napokban teljesítette a századik afganisztáni repülését a Skylark (Pacsirta) megnevezésű pilóta nélküli felderítő repülőgéppel (UAV-Unmanned Aerial Vehicle).

A Magyar Honvédség pilóta nélküli felderítőgépe (az izraeli ELBIT Systems által gyártott Skylark I-LE) az MH PRT nyolcadik váltása óta vesz részt a különböző műveletekben Afganisztánban. Az eltelt majdnem négy váltás elegendő tapasztalatot adott a részleg katonáinak a szokatlan terepi és időjárási körülmények között végrehajtott repülések sajátosságainak megismeréséhez. A részleg katonái november 9-én ünnepelhették meg a kisrepülőgép századik sikeres afganisztáni alkalmazását.

A valós idejű légi felderítési igény az elmúlt váltásokban folyamatosan nőtt. A Skylark által készített videofelvétel azonnal elérhetővé válik a hadműveleti részleg számára, s ezzel újabb lehetőséget nyújt a döntéshozónak, aki így egy jobb áttekintést kínáló nézőpontból is láthatja a műveleti helyszínt, a saját és szövetséges erők mozgását. Az sem elhanyagolható tényező, hogy a felvétel lehetőséget teremt az ellenséges tevékenység felfedésére is.

A Skylark afganisztáni alkalmazásának kezdeti szakaszában a kezelők ismerkedtek a tereppel, a lehetőségekkel. Több kérdésre is meg kellett találni a választ: mely műveleteknél van szükség a kisrepülőgép alkalmazására? Melyeknél felesleges, és mely esetekben lehetetlen azokat mini-UAV-val végrehajtani?

A bevetések számának későbbi növekedése annak köszönhető, hogy az eszköz, valamint a képesség mostanra sikeresen integrálódott az MH Tartományi Újjáépítési Csoport rendszerébe. A PRT vezetése és a részlegek egyre inkább megszokják és igénylik a felderítőeszköz támogatását.

Mindenképpen megemlítendő, hogy a támogatott műveletek tekintetében is megfigyelhető egyfajta „evolúció". A kezdeti általános felderítőigények kiszolgálása, valamint az útvonal-felderítés napjainkra számos egyéb feladattal egészült ki. A kezelői állomány jelenleg a PRT szinte valamennyi műveletében részt vesz.

 
 

 Fotó: dr. Toperczer István orvos alezredes