Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Személyi változások Székesfehérváron

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. április 13. 18:28

Rendkívüli állománygyűlésen köszönt el Benkő Tibor altábornagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka Huszti András dandártábornoktól és Szabó László ezredestől, és egyúttal Huszár János ezredest nevezte ki az MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnokává.

A személyügyi parancsok ismertetését, valamint a kitüntetés és az emléktárgyak átadását követően Benkő Tibor altábornagy köszöntötte a magasabb beosztásba került tábornokot és tiszteket. Bevezetőjében hangsúlyozta: ma három olyan munkatárstól köszönnek el, akik meghatározó egyéniségei voltak a parancsnokság életének. A parancsnok Huszti András dandártábornokról elmondta: 2005. szeptember 1-jével került kinevezésre a tatai lövészdandár vezetésének élére. Előtte több helyőrségben, Győrben, Tatán, Cegléden, majd újra Tatán szolgált és most megint egy újabb helyőrség, Szentendre következik. Mint parancsnok, jelentős eredményeket ért el a tatai lövészdandár életének irányításában: nagy kihívásokkal kellett szembenéznie a feltöltöttség hiánya és a technikai változások miatt, de mindkét helyzetet jól kezelte, és irányította a dandár szervezet mindennapi tevékenységét. „Nem köszönünk el egymástól, mert az a kiképző központ, ahová kinevezésre került, nagyon közel áll a parancsnoksághoz. Ott biztosítják az alakulatok igényeit és képezik ki azokat, akik nálunk teljesítenek szolgálatot", kívánt sok sikert Huszti Andrásnak Benkő Tibor.

 

Benkő tábornok Huszár János ezredesről a következőket mondta: harckocsizóként 1980-ban kezdte a pályafutását. Kalocsa, Mezőtúr, Baja, Debrecen után 2007. január 1-jével került az ÖHP Kiképzési Főnökségének főnöki beosztásába. Jól ismeri Huszár ezredes katonai felkészültségét, de az ezredes a vezetői tapasztalatait is mellette szerezte meg, ezért merte javasolni azt, hogy kerüljön kinevezésre a tatai dandár parancsnokának. Szabó László ezredessel kapcsolatban kiemelte: magas fokú szakmai ismeretei tették lehetővé azt, hogy a jövőben magasabb beosztást lásson el. Szabó ezredes olyan katona, aki járatos a hadműveleti munkában és ehhez külföldi tapasztalatokkal is rendelkezik, mivel Afganisztánban két alkalommal volt az MH PRT parancsnoka – emlékeztetett Benkő altábornagy.

Benkő tábornok hangsúlyozta: az Összhaderőnemi Parancsnokság állománya minden esetben büszke lehet arra, ha valaki tőlük kerül magasabb beosztásba, mert ez egyben az egész parancsnokság munkájának is az elismerése. Kérte azokat, akik magasabb beosztásba kerültek, hogy vigyék tovább az „összhaderőnemi szemléletet", és segítsék ezzel a parancsnokságon dolgozók munkáját. Végezetül hangsúlyozta: egy új beosztás ellátása az egyén számára mindig új erőpróbát és megmérettetést jelent. Ehhez a megmérettetéshez kívánt mindenkinek jó erőt, egészséget és sok katonaszerencsét.