Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szent Cirill és Szent Metód emlékezete Zalaváron

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. június 13. 20:32

Második alkalommal emlékezett Európa társvédőszentjeire június 9-én, szombaton délelőtt Zalaváron a magyar és a szlovák katolikus tábori püspökség.

Az ünnepi megemlékezés katonai tiszteletadással kezdődött a Zalavári Történelmi Emlékparkban, Szent Cirill és Szent Metód emlékművénél, ahol a két ország nemzeti himnuszát, illetve az Európa-himnuszt a Légierő Zenekar–Veszprém játszotta el.

1595937328
Bíró László katolikus tábori püspök szlovák nyelven köszöntötte a megjelenteket, köztük František Rábek szlovák tábori püspököt, valamint a vele érkezett tábori lelkészeket és katonákat, rendőröket, tűzoltókat és családtagjaikat.

A megemlékező ünnepségen Bíró László beszédében emlékeztetett az egy évvel ezelőtti találkozóra, amellyel a két tábori püspökség hagyományt kívánt teremteni. „Egy évvel ezelőtt együtt és közösen rá tudtunk lépni arra az útra, amelyen a hithirdető testvérpár előttünk haladt Európa kultúrája és a római egyház hagyománya felé. Ez az út el tud vezetni bennünket arra az eszményre, hogy népeink és nemzeteink a saját hagyományaikat megőrizve meg tudják és meg akarják becsülni egymás értékeit, egyházi és kulturális tradícióit" – hangsúlyozta a magyar tábori püspök.

„Arról álmodom, hogy a következő évek során Szlovénia, Horvátország és Bosznia-Hercegovina tábori püspökségei és hadseregeik katonái is eljönnek erre az ünnepre, Szent Cirill és Szent Metód közbenjárását kérve nemzeteikre és Európa minden népére" – tette hozzá a Magyar Honvédség katolikus tábori püspöke.

A megemlékezés koszorúzással folytatódott: Szent Cirill és Szent Metód szobránál mindkét ország tábori püspöke elhelyezte az emlékezés virágait.

A Szent Adorján-bazilika romjainál latin nyelvű tábori szentmisét mutatott be a két püspök. A szentmise homíliájában Rabek püspök felidézte Kocel fejedelem alakját, akinek a hithirdető testvérek zalavári tartózkodásuk során oly sok mindent köszönhettek: „Kocel katona és politikus volt, laikus, azaz világi Krisztus-hívő, aki nyitott volt az igazság és a jó felé. Nemcsak hogy vendégül látta az úton lévő hithirdetőket és társaikat, hanem kíváncsian érdeklődött hithirdető tevékenységük iránt, és örömmel ismerte meg az elődeink nyelvén, glagolita írással készült Szentírást és a liturgikus könyveket. Ezen örömét akarta megosztani alattvalóival is, ezért marasztalta néhány hónapig a saját területén a hithirdetőket. Kérte, hogy ismertessék meg a fiatal férfiakkal a glagolita írást, képezzék őket a hit és a műveltség terjesztésére és más dolgokra is" – mondta.

A szlovák tábori püspök szentbeszédében kiemelte a szláv fejedelem nagylelkűségét, melyet példaként állított a világi Krisztus-hívők elé.

1595937329