Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szentesen a vezérkari tanfolyam

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. május 9. 17:31

Május 8-án Szentesre, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóaljhoz látogatott a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem vezérkari tanfolyam hallgatói állománya.

A vendégeket Nyers József mérnök ezredes, a zászlóalj parancsnoka fogadta, majd tájékoztatta őket az alakulat feladatairól, rendeltetéséről, NATO-n belüli szerepvállalásáról. Ezt követően Kállai Ernő százados, a víztisztító század parancsnoka jelentett a század szervezetéről és a víztisztítás magas színvonalát képviselő technikai eszközeiről. A parancsnoki képzésben részt vevő ezredesek, alezredesek szakmai szemmel, figyelmesen hallgatták a beszámolókat, melyekkel hasznos, új ismeretekre tettek szert.

1595876138

A tájékoztatók után az alakulat búvár kiképző bázisát tekintették meg. A búvár szakmai feladatok végzéséhez szükséges technikai berendezések szemlézése után rövid, speciális bemutatón vettek részt. A búvár állomány bemutatta a víz alatti technikai eszközökben, akadályokban történő tevékenykedést. A víz alatt feltárt robbanóeszköz felszínre szállításának módját, valamint esetlegesen felmerülő búvár baleset következtében társuk mentésének folyamatát. E különleges tevékenység méltán érdemelt nagy érdeklődést.

A látnivalók iránt kellően fogékony csoport az alakulat három gyakorlóterén végignézhette a zászlóalj fő profiljait képező technikai eszközök bemutatóját. Így láthatták a TMM-3 híd telepítését, majd a ZENON típusú víztisztító berendezéssel a Kurca folyó vizének tisztítását. Az érdeklődés jutalmául, Kállai Ernő százados a késztermékből, egy „vízkóstolóra" invitálta a vendégeket.

A tiszai vízi gyakorlótérre érkezve, a szépen sorba elkészített mentőmellények már sugallták, itt is érdekes lesz a program

1595876138
. A fennhangon dübörgő, lánctalpas PTSZ méltóságteljesen siklott a szárazföldről a folyóba a rakterén elhelyezkedő vezérkari hallgatókkal. Láthatták a BMK-130 tolóhajó valamint egy PMP hadihíd elem vízretételét, majd egy összeállított 80 tonnás komp fedélzetén újra szelhették a Tisza vizét. A bemutató végén a vállalkozó kedvű főtiszteknek lehetőségük volt kipróbálni a BMK hajók vezetését és újonnan szerzett tudásukkal leküzdeni a gyors sodrású folyót.

Délutáni programként megtekintették a városban működő Koszta József Múzeum kiállítását. Az intézmény tárlatvezetője tartalmas előadást tartott a csoportnak, melynek kapcsán megismerhették Szentes város történelmét a honfoglalás idejétől, napjainkig.
Budapestre visszaindulás előtt, a vezérkari tanfolyam parancsnoka, dr. Resperger István mérnök ezredes elmondta, hasznos és látványos volt a mai bemutató, melyen megismerhették a műszaki katonák gyors, pontos, precíz feladat végrehajtását és új ismereteket adott a tanfolyam hallgatóinak.

Kép és szöveg: Juhász László