Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szerbiában tárgyalt az orosz vezérkari főnök

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. október 20. 10:22

Kétnapos hivatalos látogatást kezdett kedden a szerb fővárosban Nyikolaj Makarov orosz vezérkari főnök. Tíz év szünet után „magasabb szintre kell emelni” az orosz-szerb katonai viszonyt – mondta az orosz tábornok a Beta szerb hírügynökség szerint, miután találkozott Miloje Miletic szerb vezérkari főnökkel.

Nyikolaj Makarov azt mondta, „nem kiemelkedő a szerb-orosz katonai együttműködés fejlődése, de sok lehetőség van az előrelépésre, küldöttségünk ezért jött Belgrádba". A szorosabb együttműködés egyik lehetséges területeként a szovjet időkből maradt szerb katonai felszerelés korszerűsítését nevezte meg.

Az elmúlt néhány évben a két ország közötti katonai kapcsolatok fejlődése elmaradt az együttműködés más területeitől – fogalmazott a szerb vezérkari főnök, és ő is fölsorolt néhány területet, ahol lehetséges a szerb-orosz együttműködés.

Szerbia, noha Oroszország hagyományos szövetségese, az elmúlt években határozottan a Nyugat felé fordult; a jelenlegi belgrádi vezetés

elsődleges célkitűzése az európai uniós csatlakozás. A szerbiai sajtóban és a közéletben emellett vissza-visszatérően latolgatják az ország esetleges NATO-csatlakozásának esélyeit, noha a szerbek többsége elutasítja a belépést az atlanti szervezetbe. A NATO alig több mint tíz éve légi hadjáratot folytatott Szerbia ellen, a bombázások nyomai még ma is láthatók Belgrád központjában.

A múlt hónap elején jelentették be, hogy megérkezett az első két orosz helikopter a dél-szerbiai Nis repülőterére.

A szerb és az orosz kormány tavaly ősszel állapodott meg arról, hogy katasztrófavédelmi központot létesítenek Nis mellett, amely a tájékoztatás szerint lehetővé tenné a „veszélyhelyzetekre való közös reagálást", az esetleges áradások, viharok okozta károk megelőzését és elhárítását.

Egyes katonai szakértők szerint valójában orosz katonai támaszpont létesül a dél-szerbiai város mellett. Ha ez igaz, ez lenne Oroszország első külföldi támaszpontja Európában a hidegháború vége óta, és válasznak lehetne tekinteni a NATO balkáni terjeszkedésére.