Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szerencsét hozott a 13-as szám

Szöveg: Háború Művészete |  2010. október 11. 15:03

A Bulava, tengeri telepítésű interkontinentális ballisztikus rakéta soron következő, tizenharmadik kísérleti indítására 2010. október 7-én került sor a Dmitrij Donszkoj nukleáris meghajtású tengeralattjáró fedélzetéről. A kísérleti indításra vízfelszín alatti helyzetben került sor a Fehér-tengeren és a híradások szerint a rakéta megsemmisítette a feltételes célpontokat, így a tizenharmadik kísérleti indítást sikeresnek nyilvánították.

Az ezt megelőző tizenkét kísérleti indítás közül mindössze öt volt az, amelyeket sikeresnek minősítettek. A megelőző, tizenkettedik indításra 2009. december 9-én került sor, ami sikertelen volt – az első és második fokozat közötti fúvóka gyártási hibája miatt. Az orosz védelmi minisztérium terve szerint a sikeres Bulava indítása után még további két kísérleti indításra kerül sor; egyre a Dmitrij Donszkoj fedélzetéről, míg a másik indítás helyszíne a Borej-osztályú, Jurij Dolgorukij tengeralattjáró lesz. A következő kísérleti rakétaindítások időpontja jelenleg még nem ismert.

A rakéta 2010. évi tesztjeinek időpontját folyamatosan változtatták. A kezdeti tervek szerint ez év elején lettek volna a tesztek, majd eltolták azokat augusztusra, majd az év őszére. Az időpontok módosítására különböző indokokat említettek, többek között minőségi kifogásokat a rakéta illesztéseinél, de szerepelt az okok között az Oroszországot sújtó erdőtűz is.