Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szertefoszlott a titokzatos szovjet tengeralattjáró legendája

Szöveg: 168ora.hu/honvedelem.hu |  2008. május 20. 19:39

A hangfelvételek, amelynek alapján 1982-ben kémkedő szovjet tengeralattjáró jelenlétére gyanakodtak svéd felségvizeken, közönséges vízitaxitól származhatnak – jelentette be a Svéd Védelmi Kutatóközpont.

A felvételt a svéd hadsereg készítette az 1982-es szovjet tengeralattjáró-vadászat során. Mindez egy évvel azután történt, hogy egy szovjet tengeralattjáró megfeneklett egy svéd tengerészeti támaszpont közelében az ország dél-keleti félségvizein. A katonai szakértők meggyőződése szerint a hang egy tengeralattjáró hajócsavarjától származott, s hitük szerint alátámasztotta a gyanút, hogy a szovjetek rendszeresen behatoltak a svéd vizekre. Svédország e hangfelvétel alapján később diplomáciai úton tiltakozott Moszkvánál.

Az 1982. október 12-én készített felvételt a Svéd Védelmi Kutatóközpont szakértői újból elemezték, s arra a következtetésre jutottak, hogy a hang egy “felszíni" vízijármű hajócsavarjától származott. “Következtetéseink szerint a hangot az Amalia vízitaxi keltette, amely azon a napon a térségben tartózkodott" – jelentette be közleményben a kutatóintézet.

Roger Magnegard, a svéd hadsereg szóvivője üdvözölte az elemzést, bár megjegyezte, ez nem bizonyítja, hogy az adott időben nem voltak szovjet tengeralattjárók a térségben. “Ez csupán a mozaik egy darabkája" – mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy nem rendelkeznek megdönthetetlen bizonyítékokkal az ellenkezőjére. Magnegard szerint a tengerfenéken fellelt nyomok is arra utaltak, hogy külföldi tengeralattjárók megsértették a svéd felségvizeket.