Szilveszteri receptek a katonaszakácsoktól
Szöveg: honvedelem.hu | 2010. december 31. 9:43Nagy sikert arattak a Magyar Katonai Kulináris Csapat – vagyis ahogy mindenki ismeri őket, a Magyar Honvédség Szakács Csapat – karácsonyi receptjei, amelyeket négy részben közöltünk. A csapat tagja, Kovács Attila törzsőrmester ezúttal szilveszteri finomságokat ajánl olvasóink számára.
![1595912136](https://honvedelem.hu/media/cache/width_465/images/media/5f1fafc86c092980189691.jpg)
erős fekete tea , fél liter vízből,
- 1 deciliter rum (például: Bacardi), vagy whisky,
- 5-6 szegfűszeg darabka,
- fahéj (ízlés szerint),
- körülbelül 3 teáskanál barna cukor
a pohár díszítéséhez,
- 2-3 evőkanál fehér cukor,
- fél citrom leve.
Elkészítés:
Készítsünk egy jó erős fekete teát, fél liter vízből. Adjuk hozzá a rumot, vagy a whisky-t, a fűszereket és a cukrot. Készítsük elő a poharakat: a fél citrom levét öntsük egy kávés
kistányérra, és a poharak száját mártsuk bele, majd a nedves poharat
forgassuk meg egy másik kistányérra kiszórt barna cukorban. Kis lángon kezdjük melegíteni az italt, de ne forraljuk fel. Óvatosan (lehetőleg tölcsérrel) töltsük a grogot a poharakba, hogy a
cukormáz ép maradjon.
KASZINÓTOJÁS
![1595912136](https://honvedelem.hu/media/cache/width_465/images/media/5f1fafc899230445173548.jpg)
- 4 darab tojás,
- 4 dekagramm vaj,
- 1/2 mokkáskanál fehér bor,
- 1/2 mokkáskanál só,
- 1 mokkáskanál mustár,
- 1 evőkanál majonéz.
A bevonathoz:
- 2 evőkanál majonéz,
- 1 evőkanál tejföl,
- só, mustár ízlés szerint,
- 1/4 mokkáskanál citromlé,
- pár csipet cukor.
Elkészítés:
A tojásokat keményre főzzük. A vajat habosra keverjük. A tojásokat megpucoljuk és az aljukat levágjuk, a sárgájukat
kiszedjük. Amikor a sárgája már langyos, villával összetörjük és a vajjal jól
kikeverjük. Hozzáadjuk a majonézt és a fűszereket ( só, mustár bors ) és jól
összedolgozzuk. A kapott masszát visszatöltjük az üregekbe és a megtöltött tojásokat
egy tálra helyezzük a levágott felükkel lefelé. A bevonathoz elkészítjük a sűrű tartármártást és a tojásokra öntjük. Hűtőben 10-12 órát állni hagyjuk. Franciasaláta ágyon tálaljuk
FRANKFURTI SALÁTA
![1595912136](https://honvedelem.hu/media/cache/width_465/images/media/5f1fafc8c9ff7701976859.jpg)
- 1 csomag füstli virsli,
- 5 darab közepes burgonya,
- 1 darab póréhagyma,
- 300 gramm majonéz,
- 1 kis doboz tejföl.
Elkészítés:
A virslit megfőzzük, felkarikázzuk, és megvárjuk, amíg kihűl. Burgonyát felkockázzuk, enyhén sós vízben kifőzzük, és hűlni
hagyjuk. A póréhagymát felkarikázzuk. A majonézt a tejföllel elkeverjük. Ha minden összetevő kihűlt,
hozzákeverjük. Ha van időnk rá, fogyasztás előtt 1 éjszakát hűtőben
pihentessük.
VIRSLIS FALATOK KECHUPPAL
Hozzávalók:
![1595912136](https://honvedelem.hu/media/cache/width_465/images/media/5f1fafc901970013323198.jpg)
- 1 csomag mélyhűtött leveles tészta,
- 6 darab virsli,
- mustár,
- ketchup,
- 1 darab tojás.
Elkészítés:
A leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk felolvadni. Előmelegítjük a sütőt 220 fokra. A gáztepsit kibéleljük sütőpapírral. A tésztát enyhén lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk (1–2 mm),
téglalap alakúra. Hosszában 3 részre, széltében kétfelé vágjuk. Mindegyikre nyomunk
egy csík ketchupot és mustárt, és a bőrétől megszabadított virsliket erre
rátesszük. A tészta széleit körbekenjük tojással, majd feltekerjük mindet. Éles
késsel felkarikázzuk a bebugyolált virsliket. Rátesszük a tepsire és lekenjük tojással. Betoljuk a forró sütőbe és pirosra sütjük. Sütés előtt szezámmaggal vagy akár sajttal is meghinthetjük őket, ha
mutatósabbat szeretnénk.
Jó étvágyat kívánunk!