Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szilveszteri receptek a katonaszakácsoktól

Szöveg: honvedelem.hu |  2010. december 31. 9:43

Nagy sikert arattak a Magyar Katonai Kulináris Csapat – vagyis ahogy mindenki ismeri őket, a Magyar Honvédség Szakács Csapat – karácsonyi receptjei, amelyeket négy részben közöltünk. A csapat tagja, Kovács Attila törzsőrmester ezúttal szilveszteri finomságokat ajánl olvasóink számára.

 

GROG

Hozzávalók:

1595912136

  • erős fekete tea , fél liter vízből,

  • 1 deciliter rum (például: Bacardi), vagy whisky,
  • 5-6 szegfűszeg darabka,
  • fahéj (ízlés szerint),
  • körülbelül 3 teáskanál barna cukor
    a pohár díszítéséhez,
  • 2-3 evőkanál fehér cukor,
  • fél citrom leve. 

Elkészítés:

Készítsünk egy jó erős fekete teát, fél liter vízből. Adjuk hozzá a rumot, vagy a whisky-t, a fűszereket és a cukrot. Készítsük elő a poharakat: a fél citrom levét öntsük egy kávés
kistányérra, és a poharak száját mártsuk bele, majd a nedves poharat
forgassuk meg egy másik kistányérra kiszórt barna cukorban. Kis lángon kezdjük melegíteni az italt, de ne forraljuk fel. Óvatosan (lehetőleg tölcsérrel) töltsük a grogot a poharakba, hogy a
cukormáz ép maradjon.

 

KASZINÓTOJÁS

Hozzávalók:

1595912136

  • 4 darab tojás,
  • 4 dekagramm vaj,
  • 1/2 mokkáskanál fehér bor,
  • 1/2 mokkáskanál só,
  • 1 mokkáskanál mustár,
  • 1 evőkanál majonéz.

A bevonathoz:

  • 2 evőkanál majonéz,
  • 1 evőkanál tejföl,
  • só, mustár ízlés szerint,
  • 1/4 mokkáskanál citromlé,
  • pár csipet cukor.

Elkészítés:

A tojásokat keményre főzzük. A vajat habosra keverjük. A tojásokat megpucoljuk és az aljukat levágjuk, a sárgájukat
kiszedjük. Amikor a sárgája már langyos, villával összetörjük és a vajjal jól
kikeverjük. Hozzáadjuk a majonézt és a fűszereket ( só, mustár bors ) és jól
összedolgozzuk. A kapott masszát visszatöltjük az üregekbe és a megtöltött tojásokat
egy tálra helyezzük a levágott felükkel lefelé. A bevonathoz elkészítjük a sűrű tartármártást és a tojásokra öntjük. Hűtőben 10-12 órát állni hagyjuk. Franciasaláta ágyon tálaljuk

 

FRANKFURTI SALÁTA

Hozzávalók 4 főre:

1595912136

  • 1 csomag füstli virsli,
  • 5 darab közepes burgonya,
  • 1 darab póréhagyma,
  • 300 gramm majonéz,
  • 1 kis doboz tejföl.

Elkészítés:

A virslit megfőzzük, felkarikázzuk, és megvárjuk, amíg kihűl. Burgonyát felkockázzuk, enyhén sós vízben kifőzzük, és hűlni
hagyjuk. A póréhagymát felkarikázzuk. A majonézt a tejföllel elkeverjük. Ha minden összetevő kihűlt,
hozzákeverjük. Ha van időnk rá, fogyasztás előtt 1 éjszakát hűtőben
pihentessük.

 

VIRSLIS FALATOK KECHUPPAL

Hozzávalók:

1595912136

  • 1 csomag mélyhűtött leveles tészta,
  • 6 darab virsli,
  • mustár,
  • ketchup,
  • 1 darab tojás.

Elkészítés:

A leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk felolvadni. Előmelegítjük a sütőt 220 fokra. A gáztepsit kibéleljük sütőpapírral. A tésztát enyhén lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk (1–2 mm),
téglalap alakúra. Hosszában 3 részre, széltében kétfelé vágjuk. Mindegyikre nyomunk
egy csík ketchupot és mustárt, és a bőrétől megszabadított virsliket erre
rátesszük. A tészta széleit körbekenjük tojással, majd feltekerjük mindet. Éles
késsel felkarikázzuk a bebugyolált virsliket. Rátesszük a tepsire és lekenjük tojással. Betoljuk a forró sütőbe és pirosra sütjük. Sütés előtt szezámmaggal vagy akár sajttal is meghinthetjük őket, ha
mutatósabbat szeretnénk.

Jó étvágyat kívánunk!