Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szimulált stressz

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. március 7. 0:13

A Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár bázisára épülő MH EUFOR Kontingens harmadik váltása a tervek szerint június végén indul Koszovóba, ahol a Többnemzetiségű Zászlóalj részeként lát majd el békefenntartói feladatokat. A missziós felkészülés részeként ezen a héten a kontingens százharminc felkészülő katonája az „orvosi mentés” – idegenszóval élve medical evacuation – menetét gyakorolta a Szomódhoz közeli helyőrségi lőtéren.

Dancs Tibor főhadnagy, a felkészülő század parancsnokhelyettese elmondta, hogy a szimulált helyzetben a kontingens egyik szakaszát támadás érte, melynek következtében egy katona megsérült. A szakasz állományának biztosítani kellett a területet, és helikopteres mentéssel ki kellett vonni a sebesültet a területről. A helikopter leszállása után a sebesültet a fedélzetre kellett szállítani és ehhez szükség volt az egyezményes kézjelek helyes alkalmazására is.
A forgó rotor alatt, a hajtóművek dübörgése közepette, felszereléssel és hordággyal a kézben a katonák igazi stresszhelyzetbe kerültek, amelyet kiválóan kezelve gyorsan és hatékonyan hajtották végre a feladatot.