Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szimulátor segíti az izraeli pilóták védekezését

Szöveg: JETfly |  2009. június 30. 9:46

A föld-levegő rakéták elleni hatékonyabb védekezés érdekében az izraeli légierő 8 darab új generációs F-16-os szimulátort vásárol, melynek segítségével részletesebben tanulmányozható lesz a szóban forgó rakéták működési elve is.

A szimulátorokkal próbára tehetik képességeiket a pilóták a rakétákat illetően, továbbá tapasztalatokat gyűjthetnek a rakéták elleni megfelelő – sok esetben életmentő – manőverek gyakorlásában.

Izraelnek már igen nagy szüksége volt ezekre a szimulátorokra, mivel a föld-levegő rakéták már a Hamasz és a Hezbollah fegyverarzenáljában is megtalálhatóak, Szíriának és Iránnak pedig már nagyobb hatósugarú TOR-M1 rakétái is vannak. Jelenleg az izraeli pilóták a levegőben gyakorolják a rakéták elleni védekezést, ez azonban sokszor kevésnek bizonyul egy-egy éles bevetés során.

Izraelnek már van négy darab szimulátora (F-16, F-16I, F-15, F-15I) a most vásárolt új generációs szimulátorokon kívül. Várhatóan a legtöbb pilóta „nem ússza meg élve" az első pár szimulátoros repülését, mivel azonban a vadászpilóták gyorsan tanulnak, a parancsnokok szerint csak hasznukra válhat a virtuális tapasztalatszerzés.