Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szlalom az alakulótéren

Szöveg: Nehéz Attila |  2011. március 10. 15:56

Csikorgó, füstölgő gumik és összelapított bóják jellemezték nemrégiben a fegyelmezett sorokhoz, vigyázzmenethez szokott alakulótéri aszfaltot: a debreceni Bocskai-dandárnál különleges gépjárművezetői képzést tartottak. A rengeteg jelentkezőből kiválasztott katonák speciálisan kialakított pályán fejleszthették képességeiket.

„A honvédség kiképzési programjában nem szerepel ilyen típusú oktatás, ezért a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságnál évek óta bevált rendszert kértük és kaptuk segítségül. Mindezt azért gondoltuk fontosnak, hogy a katonáink fejlődhessenek, mert a missziós feladatok során – főképpen a külföldi viszonyok között – jó hasznát vehetik az ilyen jellegű, különleges viszonyok között megszerzett ismereteknek. Az érdeklődés nagyon nagy volt, ám a létszámkorlátok miatt első alkalommal összesen 18 debreceni és 9 hódmezővásárhelyi sofőr vehetett részt a képzésen" – mondta el Sajgó Imre őrnagy.

A módszer lényege, hogy a járművezetők az elméleti oktatás, illetve az azt záró teszt után a Kossuth-laktanya alakuló terén különböző gyakorlatokat hajtottak végre a rendőrök irányításával: ezek során a kijelölt pályán hol a másodpercmutató, hol a fifikásan elhelyezett bóják bizonyultak a sofőrök legnagyobb ellenfeleinek. Elsőként a személygépkocsi-vezetők egy-, aztán pedig a kisbuszosok kétnapos képzése zajlott. A kiképzést sikeresen teljesítők igazolást kaptak.

A visszajelzések alapján a tanfolyam egyértelműen sikeres, a résztvevő rutinos, évek óta volán mögött szolgáló sofőrök is elégedettek voltak a most tanultakkal.

Amennyiben a honvédség képzési rendszerébe sikerül beilleszteni, a hasonló tanfolyamok rendszeressé válhatnak, sőt a tervek szerint abba a terepjárók vezetőit is bevonhatják. A rendőrséggel kötött együttműködési megállapodás értelmében egyébként akár a többnapos oktatás is elképzelhető.

 
1595915434
 
1595915434