Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szoboszlai Dominik és Érdi Mária a 2023-as év sportolója

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: Hegedűs Róbert / MTI |  2024. január 8. 23:58

A férfiaknál Szoboszlai Dominikot, a Liverpool labdarúgóját, a magyar válogatott csapatkapitányát, a nőknél pedig Érdi Mária világbajnok vitorlázót választotta meg a 2023-as év sportolójának a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ). Szoboszlai Dominik első helyét dr. Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára hirdette ki a Magyar Állami Operaházban hétfőn este.

D__HR20240108091

A Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárságának támogatásával megrendezett M4 Sport-Az Év Sportolója gálán az év legjobbja hagyományos csapatsportokban a férfi labdarúgó-válogatott lett, az egyéni sportágak csapatversenyei kategóriában pedig a férfi kardválogatott (felső képünkön) győzött. Az edzők között Marco Rossi, a labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kapta a legtöbb szavazatot.

A 66. alkalommal rendezett voksolás győzteseit az M4 Sport-Az Év sportolója gálán, a Magyar Állami Operaházban hirdették ki hétfő este. Az ünnepélyes rendezvényt az M4 Sport élőben közvetítette, az est egyik műsorvezetője Tihany Viktor, a HM Sportért Felelős Államtitkárságának kommunikációs igazgatója volt Berkesi Judit sportriporterrel az oldalán.

Sportgála (1)

A gála helyszínén dr. Schmidt Ádám, a HM sportért felelős államtitkára (balra) a sportcsatornának nyilatkozva elmondta, hogy a magyar sport minden szempontból nagyon sikeres évet zárt és legalább olyan eredményes új esztendőt kívánt, mint amilyen a 2023-as volt – győzelmek, helyezések és szervezés szempontjából egyaránt. Schmidt Ádám az óesztendő értékelése kapcsán megemlített pár csodálatos elsőséget, de igazából egyet sem akart kiemelni a megannyi ragyogó siker közül. Jelezte: a 2023-as év alapján idén jó olimpiai eredményt várunk sportolóinktól; hozzátéve, hogy miután több csapatsportág esetében nem az olimpia számít a legkiemelkedőbb versenynek, nemcsak a nyár végi, párizsi ötkarikás játékokra figyelünk majd kiemelten, hanem a magyar válogatottnak szurkolva többek között a júniusi-júliusi labdarúgó Európa-bajnokságra is.

Sportgála (2)

Az MSÚSZ-életműdíját Schmitt Pál kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, a Nemzet Sportolója, korábbi köztársasági elnök, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábbi tagja vehette át Novák Katalin köztársasági elnöktől, illetve Gyulay Zsolttól, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökétől. A jelenlévők vastapssal ismerték el a díjazott életútját.

Pár perccel korábban Szilágyi Áron háromszoros olimpiai aranyérmes, világ- és Európa-bajnok kardvívó részesült elismerésben a márciusi, budapesti világkupán bemutatott sportszerű cselekedetéért, azért az akcióért, amelyben látványosan adott vissza egy tust ellenfelének. A díjra Novák Katalin terjesztette fel a kiváló vívót a Nemzetközi Fair Play Bizottságnál, és a szervezet elnökének, Kamuti Jenőnek a társaságában ő is nyújtotta át.

Novák Katalin köztársasági elnök rövid beszédében gratulált a díjazottaknak és a jelölteknek. „Büszkeség volt végignézni, hogy milyen minőségi sportpillanatok voltak a 2023-as évben, és abban bízom, hogy a mai este mindenkit inspirálni fog arra is, hogy 2024 legyen a mozgás éve is” – mondta az államfő, a Magyar Honvédség főparancsnoka.

További díjazottak:

Az év fogyatékos sportolói: Kiss Péter Pál parakajakozó, Ekler Luca paraatléta.

Az év fogyatékos csapata: Bácsi Bernát és Szendi János asztaliteniszezők.

Az év sportpillanata: Vogel Soma vízilabdázó, a magyar válogatott kapusának világbajnoki döntőben bemutatott ötösvédése.

Az év szabadidős eseménye: Jégpályák éjszakája és A hátsó füves futballmentő túra.

 

Sportgála_4
Kapcsolódó cikkek