Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szomália: már parlament sincs

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. június 26. 7:34

Határozatképtelenné vált a szomáliai parlament, miután a törvényhozók többsége elmenekült Mogadishuból. Az 550 szomáliai képviselőből jelenleg már csak 280 tartózkodik a fővárosban, és minden nap egyre többen hagyják el a polgárháború sújtotta országot azóta, hogy heves harcok bontakoztak ki a kormányerők és az iszlamista milíciák között.

A múlt héten több magas rangú tisztségviselő is életét vesztette, köztük a belbiztonsági miniszter, akivel öngyilkos merénylő végzett.

A parlamentben legalább 250 törvényhozónak kellene jelen lennie érvényes határozatok elfogadásához. A következő napokban kellene a képviselőknek jóváhagyni a szomáliai elnök által hétfőn kihirdetett rendkívüli állapotot.

Az iszlám jogrendszert, a saríát különösen szigorúan alkalmazó as-Sabab milícia csütörtökön végrehajtotta Mogadishuban az első kéz- és lábamputálást, amelyet négy tinédzserre szabtak ki lopásért. “Az iszlám vallás nevében hajtottuk végre ezt a büntetést, és mindenkit így fogunk megbüntetni, aki ilyen bűncselekményeket követ el" – mondta az as-Sabab egyik képviselője. Szemtanúk elmondása szerint a négy elítéltnek a jobb kezét és a bal lábát vágták le. A fiatalokat azzal vádolták, hogy mobiltelefonokat és egyéb tárgyakat loptak el.

Az al-Kaida terrorszervezet szomáliai szövetségesének tartott as-Sabab korábban is hajtott végre kivégzéseket, korbácsolásokat és csonkítással járó büntetéseket főleg az ország déli részén fekvő Kismayu kikötővárosban.

Címkékjog