Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szövetséges egységek is felvonultak a moszkvai díszszemlén

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 9. 13:04

Moszkvában és további 19 orosz városban moszkvai idő szerint vasárnap délelőtt 10 órakor megkezdődött a fasizmus felett aratott II. világháborús győzelem 65. évfordulójára rendezett díszszemle, melyen a háború óta első ízben vonultak fel az egykori szövetségesek – Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Franciaország, valamint Lengyelország – egységei.

A Kreml fala melletti Vörös téren a ragyogó napsütésben felsorakozott több mint tízezer orosz katona, valamint a FÁK-ba tömörült volt szovjetköztársaságok és a háborús szövetségesek képviseletében további közel ezer.

A térre kihozták az orosz állami zászlót és a győzelmi zászlót. A Kremlből külön ez alkalomra készült, új nyitott ZIL gépkocsiban kihajtatott Anatolij Szergyukov védelmi miniszter, fogadta a díszszemle parancsnokának jelentését, majd ő tett jelentést Dmitrij Medvegyev államfőnek, a fegyveres erők legfőbb főparancsnokának. Medvegyev beszédében hangsúlyozta, hogy a második világháború tanulságaira emlékezni kell, és rámutatott, hogy a Föld békéje továbbra is törékeny. Rámutatott, hogy 1945-ben nem csupán katonai, hanem hatalmas, közös erkölcsi győzelem született, amelyért harcoltak a volt Szovjetunió népei és a szövetséges államok. A háború óta első ízben vonultak fel az egykori szövetségesek – Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Franciaország, valamint Lengyelország – egységei.

Mindezt a GUM áruház homlokzatára szerelt hatalmas képernyőn is
követhették a jelenlévők, köztük több mint 30 állam vezetői, és a volt
Szovjetunió köztársaságaiból érkezett mintegy ezer háborús veterán. Az orosz vezetők ezúttal nem a Lenin-mauzóleum mellvédjén, hanem a mauzóleum épületét teljesen eltakaró, nemzetiszínű dekoráció előtt felállított emelvényen foglaltak helyet.

Medvegyev beszédében hangsúlyozta, hogy a második világháború tanulságaira emlékezni kell, és rámutatott, hogy a Föld békéje továbbra is törékeny. “A háborúk nem egy pillanat alatt kezdődnek, hanem a gonosz erőt gyűjt, ha az emberek úgy tesznek, mintha nem vennék észre…. Csak együtt tudunk szembeszállni a mai veszélyekkel, csak a jó szomszédság elve alapján tudjuk megoldani a globális biztonság kérdéseit, hogy az igazságosság és a jóság ideáljai győzzenek a világon, s hogy a jövendő nemzedékek élete szabad és boldog legyen" – mondta. Rámutatott, hogy 1945-ben nem csupán katonai, hanem hatalmas, közös erkölcsi győzelem született, amelyért harcoltak a volt Szovjetunió népei és a szövetséges államok. “Ma együtt vonulnak fel a Vörös téren az orosz katonák, a FÁK-államok és a Hitler-ellenes koalíció egységei, s ez azt jelképezi, hogy együtt készen állunk a béke megvédelmezésére, hogy nem engedjük átírni a háború kimenetelét, és hogy nem engedünk bekövetkezni újabb tragédiákat" – mondta az orosz elnök.

Az élen a moszkvai katonazenei főiskola dobos százada menetelt, utánuk zászlóvivő egységek következtek az orosz nemzeti lobogó mellett a háborús frontok zászlaival, majd a szárazföldi és haditengerészeti, továbbá a légierő díszszázadai és a három haderőnem háborús egyenruháit viselő századai következtek. Õket a FÁK-Államok – Azerbajdzsán, Örményország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Moldova, Tádzsikisztán és Ukrajna – egységei követték az orosz ábécé szerinti sorrendben. Utánuk a háború óta első ízben az egykori szövetségesek – Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Franciaország, valamint Lengyelország – egységei következtek, majd Türkmenisztán egy százada, amelyet parancsnoka némi korábbi vita után egy fehér akhal-teke lovon ülve vezetett fel. Az állat egyenes utóda annak a ménnek, amelyen Zsukov marsall kilovagolt a Kremlből a legendás 1945-ös díszszemlén. Az elnöki ezred lovasait az oroszországi katonai főiskolák és egyetemek egységei követték, s a menetet a moszkvai katonai körzet zenekarainak 1200 muzsikusa zárta le. Ezután következett a haditechnikai bemutató, amelyen a legújabb haditechnikai eredményeket a Topol-M és a Pancir önjáró rakétakilövő állások képviselték.

1595901620

Az ünnepségek pénteken koszorúzásokkal kezdődtek meg, és szombaton a Hős Városok Kreml falánál felállított sztéléjének leleplezésével, valamint egyebek között a Független Államok Közössége (FÁK) és a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) informális csúcsértekezletével folytatódtak. Moszkvába érkezett Angela Merkel német kancellár, valamint Bulgária, Csehország, Észtország, Görögország, Horvátország, Izrael, Kína, Lettország, Macedónia, Mongólia, Olaszország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Vietnam, és számos más ország vezetői. Meghívtak négy volt állami vezetőt is, köztük Mihály volt román királyt, Vojciech Jaruzelski volt lengyel államfőt és Simon Peresz izraeli elnököt. Jelen vannak továbbá a volt szovjet tagköztársaságok vezetői, kivéve Mihai Ghimpu moldovai államfőt, aki nem fogadta el a meghívást, és Viktor Janukovics ukrán elnököt, aki szombaton még Moszkvában volt, de május 9-én Kijevben akart lenni, ahol szintén nagy ünnepségek rendeztek, és Mihail Szaakasvili grúz elnököt, akit egyetlenként nem hívtak meg. Országát Nino Burdzsanadze, Szaakasvili volt harcostársa, a parlament volt elnöke, jelenlegi ellenzéki vezető képviseli. Moszkvába érkezett Rota Otunbajeva, a kirgizisztáni ideiglenes kormány elnöke is, ő azonban az ünnepségek alkalmából rendezett informális FÁK-csúcson nem vesz részt.