Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szövetséges kézre került Mardzsa

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. február 16. 6:07

Szinte teljesen az afgán hadsereg ellenőrzése alá került a tálibok fellegvárának számító Mardzsa városa és környéke, s a lázadók menekülnek a térségből, ahol három nappal ezelőtt nagyszabású offenzívát indított a hadsereg a külföldi erőkkel együtt. Az offenzívában összesen 15 ezer afgán és külföldi, főleg amerikai katona vesz részt.

Aminullah Patinai, a Mustarak (“Együtt") fedőnevű hadműveletben részt vevő egységek vezetője közölte a sajtóval, hogy a katonák elfoglalták és ellenőrzésük alatt tartják Mardzsa és Nad Ali települések térségét, és a két város is “szinte teljesen" az ellenőrzésük alá került. Patinai szerint a tálibok elhagyják az övezetet, de hátrahagyott pokolgépeik veszélyt jelentenek.

A hadműveletet irányító egyik katonai vezető azt mondta, hogy katonái még mindig a tálibok “elkeseredett ellenállásába" ütköznek Nad Ali egyes részein.

A hadműveletben eddig 27 tálib fegyveres, 12 civil és legkevesebb két – egy amerikai és egy brit – NATO-katona vesztette életét.

A szövetséges erők a bő nyolc éve tartó afganisztáni háború legnagyobb hadműveletét indították meg szombatra virradóra a dél-afganisztáni Hilmend tartományban található térségben. Az offenzívában összesen 15 ezer afgán és külföldi, főleg amerikai katona vesz részt. Mardzsa csak egy a tálibok dél-afganisztáni erőditményei közül, s megfigyelők és nyugati titkosszolgálatok illetékesei szerint a mostani offenzíva a lázadókkal szembeni új amerikai stratégia első próbája lehet.