Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szurkoljunk együtt a Margit-szigeten!

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Pintér Ákos |  2024. július 24. 13:17

Három az egyben: kiállítás, sportágismerkedő és pihenésre, szurkolásra szolgáló közösségi tér várja a látogatókat a Margit-szigeten. Az olimpia első napján, július 26-án nyílik a Holdudvar Rendezvényhelyszínen a Sportgarden, jelentette be dr. Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára, július 23-án, kedden.

„A jelent és a jövőt csak a múlt tisztelete révén tudjuk építeni, ezért készült az olimpiák múltját felelevenítő Sportodüsszeia kiállítás” – fogalmazott az államtitkár. Dr. Schmidt Ádám hangsúlyozta, hogy régi tervük volt egy generációkon átívelő sport tematikájú kulturális tér létrehozása, aminek egyik alappillére a harminc tablóból álló tárlat.

„Több ezer ember fordul meg naponta a szigeten, akik az olimpia idején szurkolni, pihenni, kikapcsolódni és sportolni is betérhetnek ide, illetve kivetítőkön követhetik az ötkarikás játékok eseményeit. A Sportoló Nemzet Program keretében továbbá sportágismerkedő- és választó pontot alakítunk ki, ami elsősorban a fiatalabb korosztálynak szól. Egy ilyen élmény hatására a gyermekek akár egész életre elköteleződhetnek későbbi sportáguk mellett” – fűzte hozzá dr. Schmidt Ádám.

20240723_SportGarden interaktív olimpiai kiállítás_PAKO_-6

„A sportvezetés megálmodta ezt az aktív közösségi teret, mi pedig a megvalósításban segédkeztünk” – vette át a szót Berényi Péter, a Nemzeti Sportügynökség vezérigazgató-helyettese. „A sportszertár nevű teremben minden látogató, köztük a sportágválasztás előtt álló fiatalok testközelből láthatják a versenyzők eszközeit. Olyan relikviákat őrzünk, mint Gyurta Dániel olimpiai úszódressze vagy Kovács Katalin aranylapátja, de egyszerű diszkoszokkal, gerelyekkel és más ritkán kiállított szerekkel is megismerkedhetnek a látogatók” – mondta.

Szemerey Samu, a kiállítástervező szakmai stáb vezetője elárulta, hogy komplex élményt kívánnak nyújtani vendégeiknek. A modern kori olimpiák történetét bemutató, Sportodüsszeia nevű interaktív tárlaton többek közt megismerhetik az antik kor óta változó „sportolói ideáltestkép”-et, az elmúlt évtizedekben lezajlott technikai innováció témaköréhez kapcsolódó játékokat, és természetesen a magyar sportsikerek bemutatása sem maradhat el.

20240723_SportGarden interaktív olimpiai kiállítás_PAKO_-16

„Az ugrálós installációban mindenki összemérheti súlypontemelkedését a versenyzőkével, emellett kipróbálhatja, hogyan lő ki egy sprinter a rajtgépből, sőt egy testképgenerátort is építettünk. A helyszínen készült egész alakos fotókat mesterséges intelligencia segítségével átalakítjuk úgy, hogy a látogatók az általuk választott sportághoz szükséges izomzattal és testtömeggel jelenjenek meg a monitoron. Az egyes állomásokon memóriakvíz található, pontgyűjtő játékunk pedig a sziget sportlétesítményeinek körbejárásával teljesíthető” – közölte.

A zenélő szökőkút és a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda között található Sportgarden péntektől egészen szeptember 15-ig működik. Minden nap 14-22 óra között, az olimpia után pedig este 21 óráig várják a szurkolókat.