Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Úton Párizsba, evezve

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Pintér Ákos |  2024. július 24. 12:47

Immár a célegyenesben az olimpia és paralimpia előtt; hivatalosan is bemutatták az ötkarikás játékokra kiutazó magyar kajak-kenu válogatott tagjait a budapesti Stopper Úszóházban, július 22-én.

20240722_Kajak kenu válogatott_PAKO_-9

„Az a tény, hogy az elmúlt húsz évben a legeredményesebb olimpiai sportágunk a kajak-kenu, nem teherként, hanem ösztönzőként kell, hogy hasson” – köszöntötte a tizenhat tagú olimpiai és hat tagú paralimpiai válogatottat dr. Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára. „A győzelem nem mindig azt jelenti, hogy tiéd az első hely. Az igazán nagy győzelem az, amikor olyan teljesítményre vagy képes, mint amilyenre azt megelőzően soha nem voltál” – idézte egy olimpiai bajnok szavait a sportért felelős államtitkár. „A magyar kajak-kenu sport hagyományait és történelmét ismerve, ha ezt elmondhatjuk majd a párizsi játékokat követően, akkor egy nagyon sikeres olimpián leszünk túl” – tette hozzá.

Schmidt Gábor, a Honvédelmi Minisztérium sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkára, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke köszöntőjében hangsúlyozta: a magyar csapat előtt beszélni a párizsi játékok kezdete előtt egy rendkívül megtisztelő, s egyben felemelő feladat. „Nektek nem álmaitok, hanem kőkemény céljaitok vannak, amelyekért nagyon sokat dolgoztatok az elmúlt években és különösen az elmúlt időszakban” – fogalmazott a szövetség elnöke.

20240722_Kajak kenu válogatott_PAKO_-6

Mint az a rendezvényen elhangzott, a paralimpiák történetében harmadik alkalommal rendeznek versenyeket kajak-kenu sportágban is, s az előző kettőn a magyar sportolók nem csak részt vettek, de érmet is szereztek. Urr Anita, a Magyar Paralimpia Bizottság főtitkára köszöntőbeszédében kiemelte annak jelentőségét, hogy a Magyar Kajak-Kenu Szövetség felkarolta a szakágat, s magáénak is érzi azt, így nem tapasztalható semmilyen különbség az olimpiára és a paralimpiára való felkészülés támogatásában.

Hüttner Csaba, szövetségi kapitány köszöntőjében felhívta rá a figyelmet, hogy az elsődleges céljuk már teljesült; hiszen a tokiói olimpiához hasonlóan minden számban rajthoz tud állni a magyar válogatott. „Azt látom, hogy a párizsi még kiélezettebb olimpia lesz, századokon és ezredeken fog múlni, hogy ki lesz olimpiai bajnok, de azt gondolom, hogy ez a csapat mindenre felkészült” – fogalmazott a válogatott bemutatóján.

Végül Hajdu Botond, para kajak-kenu szövetségi kapitány köszöntötte az egybegyűlteket. Mint azt kiemelte, egy paralimpiai csapat kijelölése mindig ünnepi esemény, hiszen az ötkarikás játékok a sport csúcsát jelentik. „Ilyenkor az egész világ erre figyel, a mi sportágunkra pedig különösen igaz, hogy ekkor kapja a legnagyobb figyelmet, ezért nagyon példamutatónak tartom, hogy most egy alkalommal mutathatjuk be az ép és a paralimpiai válogatottat” – hangsúlyozta a rendezvény jelentősége kapcsán.

20240722_Kajak kenu válogatott_PAKO_-18

A bemutatott olimpiai válogatott:

Női kajak csapat: Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra, Pupp Noémi, Fojt Sára
Női kenu csapat: Takács Kincső, Kiss Ágnes Anna, Nagy Bianka
Férfi kajak csapat: Kopasz Bálint, Varga Ádám, Nádas Bence, Tótka Sándor, Kuli István, Csizmadia Kolos Attila
Férfi kenu csapat: Fejes Dániel, Adolf Balázs, Hajdu Jonatán Dániel

A bemutatott paralimpiai válogatott:

Női para kajak-kenu csapat: Varga Katalin Eszter, Boldizsár Dalma, Molnár Nikoletta
Férfi para kajak-kenu csapat: Kiss Tibor, Suba Róbert, illetve Juhász Tamás vagy Kiss Péter Pál (A július 25-ei, szegedi válogatóversenyen dől el, hogy Juhász Tamás és Kiss Péter Pál közül ki képviselheti hazánkat a paralimpián.)