Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tábori karácsonyfák Pristinában

Szöveg: honvedelem.hu |  2007. december 28. 10:55

Pristinában, a Magyar Honvédség Õr-, és Biztosító Zászlóaljánál is megünnepelték a karácsonyt a külszolgálaton lévő katonák. December 24-én ünnepi vacsora, 27-én pedig egész napos sportverseny várt a magyarokra.

A külszolgálat ideje alatt nem számít az ünnep. A mindennapi szolgálat ellátásában semmilyen hiányosság, lazaság nem történhet – még karácsonykor sem. Így volt ez a koszovói Pristinában, az MH Õr-, és Biztosító Zászlóaljnál is. Persze a Szent László táborban – a pihenő időben – azért volt lehetőség ünneplésre is.

December 24-én este, a magyar hagyományoknak megfelelően ünnepi vacsora várta a katonákat. A menü hagyományos

1595871528
karácsonyi étkekből, vagyis halászléből és bejgliből állt. Természetesen a magyar katonák több helyen állítottak karácsonyfát a táboran, melyeket a rendelkezésre álló eszközökkel fel is díszítettek – emelve ezzel is az ünnepi hangulatot. Éjfélkor pedig Szabó Oszkár őrnagy, tábori lelkész tartott éjféli misét – amelyen szinte minden katona részt vett.

Az ünnepek alatt természetesen nem maradhatott el az ajándékozás sem. Barátok, alegységeken belüli közösségek ajándékozták meg egymást apróságokkal.

A karácsonyi sportnapot december 27-én rendezték meg. Kispályás labdarúgásban, egyéni és páros asztaliteniszben, valamint cso-csó–ban mérhették össze erejüket és tudásukat a magyar KFOR kontingens honvédei. Legnagyobb érdeklődés a focit övezte, hiszen neveztek a Pec-i MH KFOR Század katonái, valamint a KFOR főparancsnokság törzstisztjei is.