Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tagadják a szupertitkos orosz tank létezését

Szöveg: Háború Művészete |  2009. szeptember 17. 7:01

Az orosz média a közelmúltban ismét foglalkozott az ország új, szupertitkos – Black Eagle becenéven ismertté vált – harckocsijával, melynek meglétét azonban tagadja az orosz hadsereg. Az omszki tervezőiroda tankjáról, ami állítólag a T-80-ast veszi alapul, számos kép jelent meg az elmúlt időszakban.

Egy illetékes a napokban jelentette ki egy interjú alkalmával, hogy ilyen projekt igazából nem is létezett, a médiában megjelenő fotók pedig csak fantáziálgatások egy futurisztikus harckocsiról. A Fekete Sas egy korai prototípusát még 1999 júniusában mutatták be egy szibériai fegyverkiállításon, azóta azonban nagy csend övezi ezt a harckocsit. Szakértők szerint a Black Eagle programot a T-90-esek miatt törölték, az uralvagonzavodi gyárat pedig megbízták egy másik újgenerációs tank – ami várhatóan a T-95 elnevezést kapja majd – fejlesztésével és gyártásával, így a Black Eagle-ra valójában már nincs is szükség. Az előzetes tervek szerint az új T-95-ösöket leghamarabb 2010 után kaphatja meg az orosz hadsereg.

A korszerű tank nagyobb tűzerővel, jobb manőverezési képességgel, fejlettebb elektronikai rendszerekkel és páncélzattal fog rendelkezni.