Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tálibok robbantották fel a brit katonákat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. március 9. 12:12

A tálibok közölték március 8-án, csütörtökön, hogy harcosaik helyezték el azt az aknát, amely hat brit katona életét oltotta ki kedden Afganisztán déli részén. Az Iszlám Emirátus (a tálib parancsnokság) közlése szerint harcosai röpítettek a levegőbe „egy brit tankot, és mindegyik rajta tartózkodó megszálló szénné égett”.

London szerdán jelentette be, hogy hat brit katona eltűnt Hilmend tartományban, s valószínűleg mindegyikük életét vesztette a harckocsijukat ért robbanás következtében.

Halálukkal az afganisztáni brit erők legnagyobb egyszeri emberveszteségét szenvedte el egy 2006-os repülőgép-katasztrófa óta, amelyben 14 brit katona halt meg. Egyúttal ez volt a legsúlyosabb incidens a NATO-erők számára is január 19. óta, amikor egy helikopter-balesetben hat amerikai tengerészgyalogos vesztette életét, ugyancsak Hilmend tartományban.

Nagy-Britannia 9500 katonával vesz részt a mintegy 130 ezer főnyi nemzetközi biztonsági erőben, és ezzel a második helyen áll az Egyesült Államok mögött, amely jelenleg mintegy 100 ezer katonát állomásoztat Afganisztánban.