Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Van új a nap alatt?

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. március 9. 13:19

Van-e még valami, amit nem vagy rosszul tudunk az 1848/49-es forradalom és szabadságharcról? – teszi fel a kérdést Hermann Róbert a Negyvennyolcas történetünk mai állása című kötetében, melynek lapjain a témában 1998 és 2011 között megjelent gazdag könyvtermést rendszerezi és értékeli. A kiváló stílusban, olvasmányosan megírt kézikönyvből az is kiderül, hogy a szerző mikor és milyen hatásra kötelezte el magát a korszak kutatása mellett.

1595932532
Már a címválasztás sem a véletlen műve: Hermann Róbert a 20. századi történetírás kiemelkedő alakja, Szekfű Gyula 1924-ben, a Napkelet hasábjain (vagyis a Nyugat ellenorgánumában) publikált esszéjének címét adta könyvének. A szerző, mint írta, azért a Szekfű Gyula által használt címet „vette kölcsön", mert úgy vélte, nem árt időről időre historiográfiai számvetést készíteni, hogyan is áll manapság „negyvennyolcas történetünk".

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyetteseként tevékenykedő elismert szakember nem kis feladatra vállalkozott: kötetében műfajonként csoportosítva tekinti át az okmány- és forrásközléseket, emlékiratokat, naplókat, adattárakat, monográfiákat, részfeldolgozásokat, életrajzokat, szépirodalmi műveket. Az országos tudományos műhelyek, levéltári kutatók munkája mellett számba vette a vidéki múzeumok, helytörténészek, iskolák és lelkes amatőrök kiadványait is, legalábbis azokat, amelyeket a forradalom és szabadságharc kezdetének 150. évfordulójától, vagyis 1998-tól egészen 2011-ig adtak ki, s a szerzőnek sikerült hozzájutnia. A megjelent munkák közel fele tudniillik a nagyközönség számára hozzáférhetetlen, s még abban sem lehetünk biztosak, hogy köteles példányként eljutottak az Országos Széchényi Könyvtárba. Hermann Róbert persze e téren is a teljességre törekedett: kitartását, elkötelezettségét nemcsak a hozzávetőleg 400 címet tartalmazó bibliográfia bizonyítja, hanem az is, hogy például a Kossuth és az egyházak címmel megrendezett konferencia előadásait tartalmazó, 2004-ben kiadott tanulmánykötetre hat évig „vadászott", mire egy antikváriumban sikerült beszereznie.

Adódik ugyanakkor a kérdés: vajon a mennyiség egyenes arányban áll-e a minőséggel? Hermann Róbert szerint igen, ráadásul ebből a nagyszámú munkából egyéb örömteli következtetések is levonhatóak.

További részletek a Magyar Honvéd magazin március 9-én, pénteken megjelenő számában!