Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tálibok vállalták a New York-i merényletkísérletet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 3. 5:48

Egy iszlamista honlap vasárnapi közlése szerint a pakisztáni tálibok vállalták magukra a hétvégi New York-i robbantási kísérletet, de a bejelentés hitelességét egyelőre nem sikerült ellenőrizni. Szombat este a New York-i Times Square környékén egy terepjáróban pokolgépet találtak, mely azonban nem lépett működésbe.

A weboldalon megjelent indoklás szerint a támadást megtorlásnak szánták két iszlamista vezető, al-Bagdádi és al-Muhádzsir, illetve muszlim mártírok megöléséért.
Az al-Kaida iraki vezetőjét, Abu Ajjúb al-Maszrit, másik nevén Abu Hamza al-Muhádzsirt, illetve Abu Omar al-Bagdádit, aki a nemzetközi szervezet iraki testvérszervezetét, az Iraki Iszlám Államot irányította, a múlt hónapban ölték meg. A New York-i akció vállalásának hitelességét nem lehetett nyomban ellenőrizni.

Núri al-Máliki iraki kormányfő tájékoztatása szerint mindkettejüket egy földbe vájt lyukban találták meg egy házban, miután azt (az amerikai támogatást élvező) kormánycsapatok lerohanták.

Három propángáztartályt, két ötgallonos (19 literes) benzines kannát, tűzijátékokhoz használt petárdákat, két, elemekkel ellátott ébresztőórát és vezetékeket találtak szombat este egy gyanús autóban a New York-i Times Square-en. Ezenkívül eltávolítottak a járműből egy fegyvertároló széfre emlékeztető zárt fémdobozt is, amelyet a tűzszerészek egy biztonságos helyen fognak felrobbantani.
Először egy utcai pólóárus – egy vietnami veterán – figyelt fel helyi idő szerint este fél 7 körül a sötétzöld Nissan Pathfinderre, amely üresen állt a 45. utca és a Hetedik sugárút sarkán, viszont járt a motorja. Az árus szólt egy lovas rendőrnek, aki észrevette, hogy füst és lőporszag árad a jármű hátsó részéből. Azonnal erősítést kért, terrorelhárítók, tűzoltók, mentők érkeztek a helyszínre. A hatóságok lezárták és kiürítették a turistalátványosságnak számító, számos színháznak otthont adó zsúfolt tér környékét a 43. és a 48. utca, illetve a Hatodik és a Nyolcadik sugárút között. A közúti forgalmat elterelték, járókelőket sem engedtek a helyszínre. Kiürítettek több lakóházat és irodaépületet.

A rendőrség kivizsgálja azokat a jelentéseket, amelyek szerint szemtanúk látták, amint valaki sietve elhagyta a Nissant, és ellenőrzik a térfigyelő kamerák felvételeit is. Az autón connecticuti rendszámtábla volt, amely nem egyezik a jármű regisztrációs számával – közölte egy rendőrségi szóvivő. A rendszámtábla eredetileg egy bontóba küldött teherautóhoz tartozott. Barack Obama elnök, akit valamivel este 11 óra előtt értesítettek, elismeréssel szólt a New York-i rendőrség “gyors reagálásáról".

Az amerikai elnök arra kérte terrorellenes tanácsadóját, John Brennant, hogy biztosítsa a New York-i rendőrséget a szövetségi kormány támogatásáról. A belbiztonsági minisztérium is tájékoztatást kapott az esetről, és figyelemmel követi a fejleményeket. New York állam kormányzója terrorcselekménynek nevezte a Times Square-en meghiúsított robbantási kísérletet. “Szerencsére nem esett baja senkinek, így a városi, az állami és a szövetségi hatóságok teljes figyelmüket annak szentelhetik, hogy felelősségre vonják ennek a terrorcselekménynek az elkövetőit" – állt David Paterson közleményében. Tavaly december végén is kiürítették rövid időre a Times Square környékét egy parkoló kisteherautóban hagyott gyanús csomag miatt, de akkor a riadó vaklármának bizonyult.

Bomba Pittsburghben is

Pokolgépet találtak Pittsburghben vasárnap egy sportrendezvény mentén – a rendőrség változtatott a maratoni futóverseny finisének útvonalán.

Hatósági közlés szerint a robbanószerkezetet egy mikrohullámú sütőbe rejtették és azt követően találták meg, hogy az ötezer résztvevő élbolya éppen célegyenesbe ért. A pokolgépet robottal hatástalanították. Egyelőre nem tudni, van-e bármilyen összefüggés a két eset között.