Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Táplálék léleknek, testnek egyaránt

Szöveg: Kátai Róbert szds. |  2010. február 24. 11:04

A missziós feladat végrehajtás pszichésen is felkészültséget követel a katonáktól. Nem csak fizikálisan, a testnek szükséges a táplálék, de a léleknek is szüksége van rá. A monoton szolgálatot, a családtól való távollétet teszi könnyebbé a tábori lelkész, aki sok esetben nem csupán pap, de kicsit pszichológus is.

Az MH KFOR Kontingens 2. váltásának tábori lelkésze Szentesi Csaba őrnagy, aki görög katolikus pap és 2001 óta szolgál a Magyar Honvédségben, Debrecenben. Az atya második alkalommal szolgál misszióban, 2007-ben már megjárta a Koszovót, akkor a KFOR századdal érkezett a hadműveleti területre. Tapasztalatai szerint a tábori lelkész nem csupán pap, hanem egyben pszichológus és sok esetben barát. Ezek a tevékenységek ugyanakkor nem keverhetők össze, el kell őket egymástól választani.

A lelkészi tevékenység egy misszióban a vasárnapi misét és a hívő katonákkal való egyházi gondoskodást jelenti, gyóntatást, áldást.
Törődni azonban nem csak velük kell. A nem hívők körében is szükség van a tábori lelkészre, mint olyan bajtársra, aki meghallgatja az állomány magánéleti, a szolgálattal nem szorosan összefüggő problémáit és tudásához, lehetőségéhez mérten tanácsokkal is szolgál.
Az atya szerint ugyanakkor legalább ilyen fontos, hogy nem csak a bajban, vagy a gondban lehet hozzá fordulni, hanem akkor is, ha valaki örömét szeretné megosztani valakivel. Az Õ szavaival: „Nem csak a bajban jó a lelkész, hanem az örömben is. Együtt örülni valakivel ugyanolyan fontos, mint esetleg a bajban segítségére sietni". A kölcsönösség ugyanilyen fontos egy-egy beszélgetés alkalmával.

1595897445
 

Szentesi őrnagy szerint az is előfordulhat, hogy neki kell valakihez fordulni, hogy meghallgassák, hisz Õ is ember, neki is lehetnek problémái, vagy örömteli pillanatai, amit valakivel jól esik megosztani. A lelkész szerint mindennapi munkájában sokat segít, hogy a papi végzettsége mellett elvégezte a mentálhigiéné szakképzést is, így például a konfliktuskezelésben, vagy a családi problémák megoldásában tud megnyugtató segítséget nyújtani. Volt már rá példa, hogy megkeresték nem hívő katonák is, különösen azt követően, hogy az állomány körében világossá vált, hogy nem csupán vallási kérdésekben lehet hozzá fordulni.
Jelenlegi beosztásában, mint a KFOR Kontingens tábori lelkésze, tervei szerint a vasárnapi mise mellett szerda esténként kötetlen beszélgetéseket fog szervezni a katonák körében, ahol bármilyen témáról eshet szó a család hiányától, egészen az egymás mellett éléssel összefüggésben felmerülő problémákig. Az atya a szervezett programok mellett természetesen folyamatosan az állomány rendelkezésére áll, irodájában szívesen fogadja a megkereséseket.

A kontingens fél éves szolgálata alatt az egyik legfontosabb egyházi ünnepet, a Húsvétot fogja a műveleti területen tölteni. Erre is készül már a lelkész, előreláthatólag az olasz és a szlovén tábori lelkészekkel fognak közösen szertartásokat celebrálni nagypénteken és Húsvét vasárnap.

1595897445