Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tartalékos éleslövészet Táborfalván

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Füzes Judith |  2023. július 21. 20:12

Közel hatszáz magyar, lengyel és amerikai tartalékos katona vesz részt a „Moonstar 2023” gyakorlaton az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság táborfalvai kiképzőbázisán. A nagyszabású közös felkészítést megtekintette dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke és Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa.

Az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred és az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred összesen 597 önkéntes területvédelmi tartalékos katonával hajt végre összevont tartalékos gyakorlatot és kiképzést. A magyar tartalékosok mellett egy-egy szakasszal képviseltette magát az Ohiói Nemzeti Gárda és lengyel tartalékos erők is.

„Katonáink éles lőgyakorlatot hajtottak végre és alapvetően egyéni és tűzpár feladatokat végeztek” – közölte Csányi Henrik alezredes, az MH 6. Sipos Gyula területvédelmi ezred megbízott parancsnoka, akitől azt is megtudtuk, hogy a Táborfalván látott bemutató egy kéthetes elméleti és gyakorlati felkészülési időszak végeredménye.

A kiképzés alkalmával rengeteg új szituációban próbálták ki magukat a tartalékosok, hiszen amellett, hogy amerikai és lengyel alegységgel kellett közösen lövészetet végrehajtaniuk, a harctérre való kijutás – számukra – új formáját is gyakorolták, amikor nem gyalogosan, hanem csapatszállító helikopterrel érkeztek a terepre. Ezek az új elemek biztosították azt, hogy az önkéntes tartalékosok egy magasabb kiképzettségi szintet érjenek el, valamint a közös munkának köszönhetően nemzetközi tapasztalatokat szerezzenek és kapcsolatokat építsenek ki.

20230721_Moonstar_FJ_vizjeles (9)

Szalmás Csaba tartalékos törzsőrmester összegezve elmondta: „a gyakorlat – magát, csak a lövészetet tekintve is – nagyon eseménydús volt. Tetszett, hogy hamar kialakult egy jó csapatszellem, idővel összeszoktunk és a feladatokat is egyre jobban tudtuk végrehajtani. A nehezebb pillanatokat is együtt vészeltük át, amiben a parancsnokok is sokat segítettek.”

Böröndi altábornagy gratulált a sikeres gyakorlathoz, s kiemelte: nemcsak a Magyar Honvédség, hanem a magyar állampolgárok is büszkék a tartalékos állományra.

„Jó volt látni azt, hogy civil munkájuk mellett ilyen elkötelezettséggel vesznek részt egy gyakorlaton, mellyel a hazát szolgálják. Köszönjük még egyszer a teljesítményüket, büszkék vagyunk Önökre!” – zárta a katonákhoz intézett szavait a Honvéd Vezérkar főnöke.

Kapcsolódó cikkek