Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tartalékosként a déli határszakaszon

(2. rész)

Szöveg: Szidor Viktória hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2022. október 17. 12:06

A déli határszakasz védelmében az önkéntes tartalékos katonák is példaértékűen álltak helyt az elmúlt évek során. A tartalékos állomány október 5-től ismét jelentős létszámmal vesz részt az MH Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelek (AIAK) feladataiban. A tartalékosok a civil élet különböző területeiről érkeznek, különböző kompetenciákkal rendelkeznek, mégis belépve a honvédség kötelekébe, egy csapatban szolgálva, egy közös célért öltik magukra az egyenruhát, ami a hazaszeretet egyik legfontosabb megnyilvánulása.

Izsó János szkv. 4

Izsó János önkéntes területvédelmi tartalékos szakaszvezető az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 3. Oláh Sándor Területvédelmi Zászlóaljánál, Debrecenben teljesít szolgálatot. A tartalékos rendszer újjászervezésének kezdetén, 2017-ben csatlakozott a Magyar Honvédséghez. A szakaszvezető már több mint húsz alkalommal vállalt határszolgálatot a déli határon. Cikksorozatunk második részében az ő szemével és tapasztalatain keresztül folytatjuk annak a sokszínű világnak a bemutatását, amelyet az önkéntes tartalékos rendszer képvisel.

Hogyan került kapcsolatba a honvédséggel? Mi motiválta, hogy egyenruhát öltsön?

2017-ben egy nagyon közeli barátomtól hallottam a lehetőségről, hogy lehet tartalékos katonai szolgálatot vállalni. Mivel korábban nem voltam katona, jelentkeztem. Kihívásnak tekintettem, próbára szerettem volna tenni magam, hogy megfelelek-e a honvédség követelményeinek.

Milyen feladatokban vett eddig részt?

2020-ban a koronavírus-járvány idején részt vettem a mentesítő feladatokban. Elsősorban a segítségnyújtás motivált és az, hogy amire esküt tettem, azt valóban véghez tudjam vinni. Ezt követően részt vettem még kórháztámogatói feladatokban és az oltópontokon is segédkeztem. Nagyon megérintett a koronavírus-járvány feladataiban való részvétel során tapasztalt emberfeletti küzdelem. Sokakkal volt lehetőségem beszélgetni és felemelő érzés volt, hogy elismerően szóltak a katonák segítségnyújtásáról. A kiképzések mellett idén ősszel részt vettem a Moonstar 2022 gyakorlaton Táborfalván, ami új típusú kihívás volt számomra. A gyakorlat során egyre magabiztosabban sikerült végrehajtani a ránk bízott feladatokat. Nagyon nagy pozitívumként éltem meg, hogy az elöljáróink elismerően szóltak hozzánk a gyakorlat befejeztével. Úgy gondolom, az emberek többségét pénzzel vagy elismeréssel lehet motiválni. A saját nevemben mondhatom, hogy számomra az elismerés mindennél többet ért.

Izsó János szkv. 3

Mit jelent ön számára a határszolgálat? Milyen kihívásokkal találkozott?

Elmondhatom, hogy szinte majdnem mindegyik határvédelmi bázison és szektorban teljesítettem már szolgálatot. Ennek ellenére minden határfeladat különböző, a kihívások ugyanis mindig változnak. Az alapfeladat ugyanaz: meg kell védenünk Magyarország határait, megakadályozni az illegális bevándorlást, de a próbálkozások, elkövetések módjai nem egyformák. Évszaktól is függ, mikor mire kell odafigyelnünk. Amikor a termények megnőnek, akkor vannak olyan szektorok, ahol jobban el tudnak rejtőzni az illegális bevándorlók, aratáskor viszont kevésbé aktívak. A hátrahagyott nyomokból is tájékozódunk: következtetni lehet mennyien lehettek, mit csinálhattak, mennyi ideig voltak ott és merre mentek tovább. Szerencsére a kiképzőinktől olyan felkészítést kapunk, melynek alkalmazásával a legnehezebb helyzeteket is meg tudjuk oldani. Úgy gondolom azonban, hogy semmit sem szabad rutinként kezelni. Mindig oda kell figyelni a bajtársainkra, akikkel együtt vagyunk. Úgy kell hozzáállnunk a feladatainkhoz, hogy mindenkit hazavárnak, és éppen ezért maximálisan figyelnünk kell egymásra is.

Hogyan egyeztethető össze a családdal a szolgálat?

Van egy élettársam, akivel közösen öt fiúgyermeket nevelünk. Ők nagyon nagy erőt adnak nekem a szolgálatok során. A legkisebb gyermekem két éves, a legnagyobb pedig kilenc esztendős. Már most nagy lelkesedéssel vannak a honvédség és a katonák iránt. Minden nyílt napra elmegyünk velük, ahová a honvédség kitelepül. Kitűzött célom, hogy úgy hajtsam végre a rám bízott feladatokat, hogy a gyermekeim büszkék lehessenek rám.

Milyen tervei vannak a jövőre vonatkozóan?

A honvédségben úgy érzem megtaláltam a stabil és biztos pontot az életemben. Az idei évben elég komoly bérfejlesztés ment végbe, ami nagyon kedvező és motiváló lehet sok embernek. Büszke vagyok, hogy a Magyar Honvédség kötelekében szolgálhatok, köszönöm, hogy befogadott a zászlóaljam és bízom benne, hogy a jövőben is számos feladatban dolgozhatunk együtt. Nem titkolt vágyam, hogy amennyiben lehetőség adódik rá, szeretném hivatásos vagy szerződéses katonaként tovább szolgálni a hazát.

Izsó János szkv. 2
Kapcsolódó cikkek