Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tartós orosz jelenlét

Szöveg: Háború Művészete |  2009. március 3. 8:42

A szomáliai kalózok elleni nemzetközi összefogás részeként az oroszok az Udaloy-osztályba tartozó Admiral Vinogradov rombolót küldték a térségbe, amely feladatkörét most az Admiral Pantyelejev nevű hasonló egység fogja átvenni.

A hivatalos bejelentés szerint a hadihajó áprilisban hajózik ki Vlagyivosztok kikötőjéből, ahonnan egyenesen Szomália felé veszi majd az irányt, hogy felváltsa testvérhajóját.

A bejelentés arra is kitért, hogy az orosz romboló már január óta vesz részt a kalózok elleni küzdelemben, melynek köszönhetően már számos tengeri rablót sikerült elfogni.

A statisztikai adatok szerint 2008-ban kiugróan sok kalóztámadás történt az említett térségben, több mint 120 darab, a zsákmány összértéke pedig elérte a 150 millió dollárt. A nemzetközi összefogás révén körülbelül 20 hadihajót vezényeltek Szomália partjaihoz Oroszországból, az Egyesült Államokból, Kínából és a különböző arab államokból.

Szomália új kormányzati tervei szerint továbbra is kiemelt szerepet kapna a kalózok elleni harc, melynek hatékonyságát egy védett tengerészeti folyosó kialakításával növelnék, természetesen nemzetközi segédlettel.

Címkékhadihajó