Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

TBC-klinikát adtak át Afganisztánban

Szöveg: Juhász Viktor fõtörzsõrmester |  2009. június 14. 7:03

A tuberkulózis (TBC) egy olyan fertőző betegség, mely leggyakrabban a tüdőt támadja meg, cseppfertőzéssel terjed és a megbetegedett embereknek legalább a felénél halálhoz vezethet, ha nem kezelik időben, és amely betegség sajnos nagy számban fordul elő Afganisztánban.

A TBC elleni vívott harc egy újabb fontos állomásához érkezett a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportja, amikor egy ünnepélyes átadási ceremónia keretében 2009. június 11-én, Baghlan tartományban, Dahana- i Ghory járásban, Bekh városában egy, a már meglévő klinikához csatolt elkülönítő épületet adott át, ahol a TBC-ben szenvedő betegeket tudják majd ápolni.

A korszerű, négy szobás, elektromossággal ellátott épület megépítése ez év február 25-én kezdődött és mintegy három hónap alatt készült el. Már nagy szükség volt rá, hiszen amint azt a klinika igazgatója elmondta csak a közel múltban 34 TBC-s esetük volt és eddig a tuberkulózissal fertőzött betegeket a többi kórházba érkezett beteggel együtt ápolták, ám most már lehetőség lesz elkülönítve, szakszerű ellátást biztosítva segíteni gyógyulásukat.

Az átadó ünnepségen Korom Ferenc ezredes elmondta, hogy reméli, e beruházással jelentősen javul majd az egészségügyi helyzet a járásban és továbbra sincs más célja a Tartományi Újjáépítési Csoportnak, mint szoros együttműködésben dolgozva a helyi kormányzati hivatalokkal segíteni az itt élő embereken.

Mohamed Ismael, Dahana-i Ghory új kormányzója, Murgol ezredes, a járás rendőrfőnöke, a Tartományi Egészségügyi Hivatal képviselője, a klinika igazgatója, valamint a helyi Öregek Tanácsa (Shura) több képviselője is megköszönte a HUN PRT által végzett munkát.

1595888147