Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Teherán gyorsítja katonai jellegű atomfejlesztési programját?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 14. 13:18

Egy száműzetésben tevékenykedő iráni ellenzéki szervezet szerint Teherán hatvan tudóst és mérnököt foglalkoztat titokban a védelmi minisztérium irányítása alatt atomfegyver-fejlesztési programjának felgyorsításán.

Egy amerikai szakértő azonban kétségeit fejezte ki az Iráni Nemzeti Ellenállási Tanács (NCRI) május 12-én, szombaton nyilvánosságra hozott jelentésével kapcsolatban, hangoztatva, hogy a párizsi székhelyű szervezet elemzései az iráni atomprogramról a múltban is rendszerint túlzóak voltak.

Diplomaták véleménye szerint az NCRI ezzel arra akarja ösztönözni a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), hogy a hétfőn Bécsben Iránnal kezdődő megbeszélésein keményítsen tárgyalási pozícióin, illetve ugyanerre akarja sarkallja az iszlám köztársasággal tárgyaló hat nagyhatalmat is, amelyek május 23-án Bagdadban újítják fel párbeszédüket Teheránnal.

Az NCRI következtetései ellentmondanak amerikai és izraeli illetékesek értékeléseinek, amelyen szerint Irán még nem határozta el, hogy felhasználja-e katonai célokra urándúsítási programját. Teherán váltig állítja, hogy atomprogramja békés célú, energia előállítására irányul.

A hatoldalas jelentésben az NCRI azt írja, hogy a hatvan szakértő tizenegy intézetben folytat az atombomba előállítására irányuló kísérleteket. Tevékenységüket a védelmi minisztérium fedezi.

A jelek szerint „a klerikális rezsim arra törekszik, hogy a kiszélesítse azoknak az intézményeknek a körét, amelyek nukleáris fegyverek előállításának a programján dolgoznak" – állítja a szervezet.

Az NCRI száműzetésben tevékenykedő öt iráni csoportot tömörít. Célja, hogy megbuktassa az Iránban hatalmon lévő síita papság uralmát. Arra kéri a NAÜ-t, hogy indítson átfogó vizsgálatot az iráni atomprogramról és az abba bevont összes személyről.

Az NCRI már korábban is eljuttatott általa szerzett információkat az iráni atomprogramról az amerikai vezetéshez és a bécsi székhelyű atomfelügyeleti ENSZ-szervhez. Jelentéseit azonban rendszerint fenntartásokkal fogadták a címzettek, mert a szervezet nem támasztja alá értesüléseit egyértelmű bizonyítékokkal, így nem tudni, hogy állítása mikor felel meg a tényeknek és mikor nem. Ugyanakkor az NCRI volt az, amely 2002-ben leleplezte a natanzi urándúsító üzemet és az araki nehézvízüzemet.