Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Téli túlélőpróba a Bakonyban

Szöveg: Németh Szilvia őrnagy | Fotó: a szervezők felvételei |  2022. december 22. 8:59

Több év kihagyás után idén decemberben ismét megrendezte az „LMVIK kihívása” elnevezésű kiképzést támogató járőrversenyét az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ, a Veszprémi Honvéd SE és a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége támogatásával.

2022.12.16. LMVIK (5)

A Veszprém körzetében szervezett versenyen minden körülmény adott volt a szervezők által „nomád túlélőpróbának” titulált kihíváshoz: a kellően hideg időjárás mellett a bakonyi táj nehezen járható, havas, jeges, sáros, igazi téli környezetet biztosított. A 10 centiméteres hóban gázolva kezdetben köd és eső, később a front betörésével -5 fokos fagy és erős szél tette próbára a csapatok tűrőképességét.

A nagy népszerűségnek örvendő versenyre - hírnevéhez méltóan - ezúttal is szép számban jelentkeztek, mind a honvéd kadétok és katonák, mind pedig a fegyveres- és társszervek, valamint a honvéd sportegyesületek 3-5 fős csapatai: összesen 31 csapat mintegy 130 indulója vágott neki az ideális esetben 54 kilométeres menetnek.

2022.12.16. LMVIK (6)

A szervezők - Vass Tibor őrnagy és csapata - a Veszprém közelében található Hajag-tetőn jelölték ki a rajt és cél helyszínét. A jeges, havas, meredek és kanyargós úton már a rajthoz feljutás a kaland részét képezte, hiszen a csapatoknak önállóan kellett azt megoldaniuk, szervezett szállítás nem állt rendelkezésre. A kijelölt táv 54 kilométer volt, amelyet egy 10 kilométer átmérőjű, szabályos körön haladva kellett leküzdeni, 10 pont regisztrált érintésével. A szintidőt 27 órában határozták meg, ami azt jelentette, hogy a csapatoknak az éjszakát – beleértve a kötelezően előírt 6 óra várakozási időt – a szabadban kellett tölteniük az erdőben, saját felszereléssel és a teljes menet alatt önellátással. A résztvevők katonai térképek segítségével tájékozódtak, az érintendő pontok terepen történő elhelyezkedését pedig pontleírás segítségével kellett megkeresniük. Csapattagot hátrahagyni tilos! – ez volt a legfontosabb szabály, amit a szervezők ellenőriztek is és kizárás várt az esetleges szabályszegőkre.

2022.12.16. LMVIK (9)

A legjobban teljesítő csapatnak is 61 kilométeres lett a próbája, a legtöbb csapat több mint 70 kilométert tudhatott maga mögött a célba érkezéskor. A kihívást végül 8 csapat teljesítette szabályosan. A szintidőből két csapat kicsúszott, a többiek feladni kényszerültek a versenyt.

A végeredmény, dobogósok:

1. MH Ludovika Zászlóalj

2. MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred - MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrségdandár vegyes csapata

3. MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár

További sikeresen teljesítő csapatok: 4. MH Pápa Bázisrepülőtér, 5. MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred, 6. Bakonyi Poroszkálók, 7. MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 1. körzet, 8. Tapolcai Honvéd SE.

Amennyiben a körülmények lehetővé teszik, az alakulat jövőre is megrendezi a versenyt.