Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Teljesítették a kiképzést

Szöveg: honvedelem.hu |  2007. december 20. 9:27

Három hónappal ezelőtt 181 leendő katona írta alá szerződését a Magyar Honvédség egyik alakulatával és az alapkiképzés befejezése után 164 felkészült és további felkészítésre kész katona sorakozott fel a bázis Kossuth terén – több mint 500 katonatársuk előtt -, hogy elköszönjön a három hónapig feszes programot és otthont adó szervezettől.

A szentendrei MH Központi Kiképző Bázis háromhavonta visszatérő programja az alapkiképzésre bevonult szerződéses legénységi állomány felkészítése, vizsgáztatása és ünnepélyes keretek között kibocsátása-átadása a fogadó katonai szervezeteknek. Az év utolsó ilyen eseménye december 19.-én volt.

A kibocsátó ünnepen az MH Összhaderőnemi Parancsnokság képviseletében jelen volt Varga János vezérőrnagy, parancsnok-helyettes valamint minisztérium és a honvédség több vezetője. Fontosnak tartotta a részvételt dr. Dietz Ferenc, Szentendre polgármestere, Dr. Molnár Ildikó, a város jegyzője, illetve Vojkan Michajloviè ezredes, a Szerb Köztársaság katonai attaséja.

Nagy számban megjelentek a kibocsátott katonák hozzá

tartozói az ország legkülönbözőbb településeiről is. Külön érdekessége volt az eseménynek az MH vezénylő zászlósainak és ZMNE azon hallgatók képviselőinek jelenléte, akik nem sokkal korábban szintén a bázison kapták meg a katonai alapkiképzést.

A kibocsátást az alapkiképzést záró vizsgák előzték meg december 17-én és 18-án a bázis kiképzési és sport objektumaiban, illetve az izbégi gyakorlótéren.

A legkiválóbbak közül a bázis parancsnok által alapított „Legjobban Kiképzett Katona" címet Bobik András honvéd,
Rizmayer Anita honvéd, a „Legsportosabb Katona" címet Huszka Károly honvéd és
Hevér Lívia honvéd vehette át.

Varga János vezérőrnagy az ÖHP parancsnokának a 2007. évben a kiképzés során nyújtott kiemelkedő teljesítmény elismerését az MH KKB állományból Bölcsföldi Tibor századosnak, illetve Balázs Zoltán főtörzsőrmesternek, a kiemelkedő oktatói munkáért az MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola állományából Kovács Attila főhadnagynak és Bogya Sándor főtörzsőrmesternek adta át.

Hagyományteremtési szándékkal alapította a MH KKB és az MH kulturális Szolgáltató Kht Szentendrei intézménye az „Év Szentendrei Katonája" címet azok számára, akik a kiképzési és szolgálati feladatok teljesítése, munkája és magatartása, a közösségi élet szervezése és fizikai állóképessége alapján kivívja a közösség elismerését.

A cím odaítélésére a helyi önkormányzat és a társadalmi szervezetek képviselőiből alakult független testület tesz javaslatot.
A 2007. évi kitüntető címet
Bánki Filipp százados,
Veisz Tibor százados
Tóth Attila főtörzsőrmester és
Bilki Tamás törzsőrmester érdemelte ki.

A kibocsátó ünnepség laktanya látogatással, vezetői konzultációval folytatódott és díszebéddel fejeződött be.