Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Telt ház a dandár karácsonyi koncertjén

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2011. december 15. 7:22

A Debreceni Egyetem négyszáz fős dísztermében több mint ötszázan várták a katonazenészek érkezését december 13-án, kedden, a késő délutáni órákban. A debreceni és a hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekarok hagyományos karácsonyi koncertjére a katonák mellett rengeteg debreceni is kíváncsi volt.

Még az egyetemi díszudvar emeleti páholyai is megteltek az MH 5. Bocskai István Lövészdandár által szervezett karácsonyi hangversenyen. A zenészek Johan de Meij szimfonikus költeményével, a Gyűrűk ura ihlette Gandalffal kezdtek, közben a kivetítőn a dandár mindennapi életének pillanatait láthatta a közönség. Öröm, fáradtság, siker, szomorúság, kiképzések, missziós felkészülések, ünnepségek, családi rendezvények – egy év eseményei…

1595928911
Nem volt könnyű feladat ezek után szavakat találnia dr. Böröndi Gábor dandártábornoknak. Az alakulat parancsnoka – miután megköszönte, hogy ilyen sokan elfogadták a meghívást – üdvözölte Kocsis Róbertet, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnökét, Pappné Gyulai Katalint, Debrecen Megyei Jogú Város oktatási osztályának osztályvezetőjét, valamint Bosák Nándort, a Debrecen-Nyíregyházi Római Katolikus Egyházmegye püspökét.

A tábornok a dandár katonáiról, közalkalmazottairól beszélt: „Nap mint nap tapasztalom, hogy mindannyian rengeteget dolgoznak, áldozatos munkával sikereket érnek el, a jó teljesítményt még jobbá próbálják tenni. De így, egy csokorban egy év eseményeit látni a fotókon egészen más. Nagyon büszke vagyok arra, hogy az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka lehetek."

Böröndi Gábor ünnepi beszédében megköszönte Debrecen lakosságának, hogy befogadta a dandárt, köszönetet mondott a város vezetésének, s valamennyi szervezetnek az egész éves együttműködő munkáért.
Büszkén beszélt azokról a katonabajtársakról, akik most, a karácsonyi ünnepek idején is távol otthonuktól, háború vagy belső viszályok sújtotta területeken végzik békemissziós feladatukat, szolgálják hazájukat.

1595928911
Szomorúan emlékezett a dandár két hősi halált halt katonájára, Róth Orsolya és Dálnoki András posztumusz hadnagyokra.
Elmondta, hogy a következő év sem tartogat kevesebb tennivalót, sem itthon, sem külföldön: „folytatjuk a kiképzéseket, készülünk a következő missziókra, hiszen jövőre újabb kontingensek indulnak Afganisztánba és Koszovóba."

A parancsnoki beszédet követően vette kezdetét a csaknem két órán át tartó koncert, amely többek között Alfred Reed és Kodály Zoltán egy-egy szerzeményének részletével indult: utóbbi kiegészült – a Honvédség és Társadalom Baráti Kör keretében megalakult – Debreceni Honvéd Táncegyüttes Vámos István koreográfus által összeállított néptáncbemutatójával. Az együttes tagjai a dandár debreceni és hajdúhadházi helyőrségének katonái és civil alkalmazottai. Műsoruk – ahogyan az várható volt – óriási sikert aratott.

Az est további részében a könnyebb műfajok következtek – filmzenék, rockopera-részletek, áthangszerelt popslágerek csendültek fel.
A koncerten a debreceni és hódmezővásárhelyi zenészeket – akikkel együtt fellépett az egyetem zeneművészeti karának néhány hallgatója és Kész Emőke énekes is – felváltva vezette a két helyőrségi zenekar karmestere: Pál István és Kovács István százados.

A hangverseny végéhez közeledve Bosák Nándor fejezte ki elismerését a két zenekarnak, s kívánt békés karácsonyt a megjelenteknek. Végül több százan énekelték el a Mennyből az angyalt és a Dicsőséget.

 
1595928911
 
1595928912

 
 Fotó: A szerző felvételei