Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Téma: a robbanótestek

Szöveg: Fülöpné Várkonyi Melinda főhadnagy |  2012. május 25. 13:26

Május hónapban 140 fő biztonsági őrt készítettek fel a tűzszerészek a gyors és hatékony munkavégzés érdekében a Vízügy kérésére.

1595936167
Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred és a Fővárosi Vízművek Zrt. között 2006-ban megkötött együttműködési megállapodás értelmében az alakulat tájékoztató előadásokat biztosít a társaság Fegyveres Biztonsági Őrségének (FBŐ) személyi állománya részére, mivel az FBŐ járőrei munkájuk során, a társaság területein gyakran találnak háborús robbanótesteket, bombákat, tüzérségi lőszereket, illetve annak tűnő tárgyakat. Ezek felismerésének, azonosításának érdekében május hónapban tanfolyam keretein belül a tűzszerészek három alkalommal, másfél-másfél óra időtartamban nyújtottak segítséget.

Lődi Antal szakaszvezető, II. osztályú tűzszerész előadásában kitért a robbanóanyagokra, a leggyakrabban előtalált robbanótestekre, melyek nagy részét be is mutatta a járőröknek. Az oktatás célja azon szempontok átadása volt, amelyek az előtalált robbanótestekkel kapcsolatos bejelentéseknél fontos információkkal bírnak, amelyek segítséget nyújtanak az előzetes beazonosításhoz, kategorizáláshoz. Felhívta a figyelmet arra, hogy minden külső jegy fontos a tűzszerészek számára: a forma, a hossz, illetve, hogy kikristályosodott-e, egy vagy több részben találták-e elő, vagy éppen a vezetőgyűrű huzagolt-e.

A tájékoztató előadás befejeztével kérdések és válaszok hangzottak el a pirotechnikai eszközökről, a rendőrség vonatkozó feladatairól, valamint a robbanótestek biztonságos őrzésének feltételeiről.

A későbbiekben a vízügyes járőrök ellátogatnak majd az alakulat Szentmihályi úti objektumába, és a tervek szerint egy megsemmisítést is megtekinthetnek majd valamelyik gyakorlótéren.

1595936167