Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Termez, a köldökzsinór

Szöveg: Koczmann Éva fõhadnagy <br /> |  2010. augusztus 11. 9:00

A napokban Magyar Honvédség Nemzeti Támogató Elem Afganisztán (MH NTE Afganisztán) katonái tájékozódás, kapcsolatépítés, tapasztalatszerzés céljából meglátogatta a német Bundeswehr által üzemeltetett üzbegisztáni stratégiai légitámaszpontot Termezben. A magyar katonáknak lehetőségük volt megtekinteni a repülőtér objektumait és az itt folyó műveleteket is.

Közvetlenül az afgán-üzbég határon található a termezi Stratégiai Légitámaszpont, amely fontos kapcsolódási pont Németország és Afganisztán között. Ide érkeznek az anyaországból a Bundeswehr Airbus 320-as gépeivel és innen indulnak tovább az afganisztáni hadszíntér különböző támaszpontjaira C-160 (Transall) repülőgépekkel a német katonák.

A kétlépcsős hadszíntéri szállítás oka nem kizárólag a katonák szolgálati helyre való optimális elosztása, hanem hogy a német légierő kisebb – teher-, és személyszállításra is alkalmas – repülőgépei rendelkeznek önálló védelmi rendszerrel, melyekkel az afgán légtérben való közlekedés biztonságosabb.

A katonák a misszió befejeztével szintén Termez érintésével jutnak haza, legtöbbször az Airbus-ok honi repülőterére Kölnbe. A támaszpontnak fontos szerepe van a sérült katonák evakuálásában is, hiszen ide szállítják a sérülteket és innen kerülnek németországi kórházakba a speciálisan felszerelt A320 MedEvac repülőgéppel.

1595905838
 

A termezi látogatás során a bázis német parancsnokának logisztikai helyettese – aki 97 katona irányításáért felelős – bemutatta a támaszpont szervezeti felépítését, a repülőtér objektumait, az itt folyó műveleteket, az érkező illetve továbbinduló személyi állomány illetve felszerelés kezelésének folyamatát. Elmondta, hogy az állomány ideiglenes elhelyezésére szolgáló légkondicionált sátrakat folyamatosan váltják fel a lakókonténerek, illetve hogy a tábori étkezde felújításával és modernizálásával próbálják a katonák minél kényelmesebb átutazását biztosítani. Fogadta a szemrevételezőket a katonai rendészet parancsnoka is. A négyfős szolgálat heti váltásban, Mazar-e Sharifból kerül ide. Õk végzik a hazautazó állomány csomagjainak átvizsgálását, melyhez a legmodernebb berendezések mellett drogkereső kutya is a segítségükre van. A német légihidat persze nem csak a Bundeswehr katonái használják.

Az ISAF misszióban részt vállaló nemzetek katonáin illetve honvédelmi vezetőin kívül, a hadszíntéri kiszolgálást segítő polgári személyek is térítés ellenében igénybe vehetik a szabadon maradt férőhelyeket. A kibővített magyar szerepvállalás megnövekedett szállítási igényekkel is jár, melyek biztosítását nagyban megkönnyíti ez a lehetőség. Már számtalan szemrevételező csoport, egyéni beosztású kolléga, delegáció érkezett Termezen keresztül a hadszíntérre, vagy éppen jutott haza megérdemelt szabadságára. Nagy segítség a hirtelen felmerült családi vagy egészségügyi problémával szembesülő honfitársunk gyors hazaszállításában is. A fent említettek miatt fontos tehát a helyismeret illetve a jó kapcsolatok kialakítása, melyre ez a látogatás kiváló alkalmat nyújtott.

1595905838