Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tesztelik a britek az újgenerációs amerikai harci gépet

Szöveg: JETfly |  2009. március 24. 10:13

A brit védelmi minisztérium illetékesei a napokban jelentették be, hogy Nagy-Britannia három darab Lockheed Martin F-35B Lightning II tesztrepülőgépet vásárol, a Joint Strike Fighter Program tesztelési és értékelési fázisának részeként.

Az F-35B az első olyan többfeladatú vadászgép, melyben egyesül a lopakodó képesség, a szuperszonikus sebesség és a STOVL (Short Take-Off Vertical Landing) képesség.Ez az ötödik generációs harci repülőgép a királyi haditengerészetnél és a királyi légierőnél fog szolgálatot teljesíteni, és a két új Queen Elizabeth-osztályú repülőgép-hordozóról emelkedhetnek majd a magasba. Az előzetes tervek szerint összesen 138 darab F-35 vásárlását tervezi Nagy-Britannia.

A Lockheed Martin F-35 programjának felelősei szerint a briteknek igen nagy szerepe van a JSF program sikerességében, kezdetek óta kiveszik a részüket a finanszírozásból, kutatásból és a fejlesztésből. Ez a vásárlás is bizonyítja a britek és az amerikaiak sikeres partnerkapcsolatát.

Nagy-Britannia 2 milliárd dollárt fektetett az F-35-ös fejlesztésébe, ami a 8 együttműködő nem amerikai partner közül a legtöbb. A programban több mint 100 brit vállalat érdekelt, többek között a BAE Systems, a Rolls-Royce és a Martin Baker.