Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama: “Nem maradunk a végtelenségig Afganisztánban”

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. március 24. 9:03

A Egyesült Államok Afganisztánnal kapcsolatos új elképzeléseiről adott tájékoztatást Brüsszelben Richard Holbrooke, amerikai megbízott a NATO székházában, valamint az EU-vezetőkkel folytatott tárgyalásain.

Barack Obama amerikai elnök előzőleg arról beszélt, hogy kizárólag katonai eszközökkel nem lehet megoldást találni az afgán problémára, és hogy az Egyesült Államoknak “távozási stratégiára" is szüksége van e közép-ázsiai ország vonatkozásában.

Holbrooke a hét végén, a German Marshall Alapítvány és a belga külügyi intézet által közösen szervezett, Brüsszeli Fórum elnevezésű rendezvényen az afgán rendőrség megerősítésének, valamint a kábítószer elleni küzdelem hatékonyabbá tételének a szükségességét hangsúlyozta.

Obama vasárnap a CBS televíziónak adott nyilatkozatában jelezte: bár Washington 17 ezer további katonát küld zömmel Afganisztán déli részébe az augusztus 20.-i elnökválasztás előtt, mégis érzékeltetni kell, hogy az Egyesült Államok nem a végtelenségig marad Afganisztánban, “szükség van távozási stratégiára" is.

Holbrooke a Brüsszeli Fórumon kijelentette: a nemzetközi közösség “és azon belül talán különösképpen az Egyesült Államok" idő előtt jutott arra a következtetésre, hogy Afganisztánban jól alakulnak a dolgok, és figyelmét Irakra irányította át. Ez történelmi jelentőségű hibának bizonyult.

“Az Egyesült Államok az elmúlt húsz évben kétszer is – 1989-ben és 2003 körül – elfordította tekintetét Afganisztánról. Nem követhetjük el újra ezt a hibát" – fogalmazott.

Mint mondta, korábban csak 82 ezer főre akarták emelni az afgán rendőrség létszámát 78 ezerről, de rájöttek, hogy ez kevés. Az amerikai diplomata a tervbe vett létszámemelés mértékét nem közölte. Szerinte az afgán rendőrség az ország biztonsági láncolatában a leggyengébb láncszem – rosszul felszerelt, képzetlen és korrupt. Fejlesztéséhez, kiképzéséhez Washington nagyobb európai közreműködést kér.