Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tető alatt az orosz-kazah rakétaszerződés

Szöveg: Háború Művészete |  2009. március 5. 11:50

A kazah védelmi miniszter bejelentése szerint máris aláírták azt a szerződést, amely a korszerű, nagy harcértékű, orosz gyártmányú Sz-300-as légvédelmi rakétarendszer megvásárlásáról szól.

Kazahsztán néhány héttel ezelőtt bejelentette, hogy légvédelme megerősítése céljából segítségért fordult Oroszországhoz. A repülőgépek és ballisztikus rakéták ellen egyaránt alkalmazható Sz-300-as rendszerből 10 zászlóaljnyi mennyiséget igényeltek, melyet az oroszok gyorsan, még ebben az évben le is tudnak szállítani. Úgy tűnik sürgőssé vált az üzlet, hiszen a szerződést is szinte azonnal megkötötték.

Egyes stratégiai elemzők szerint az oroszok hamarosan újra kiterjesztik gazdasági, politikai és katonai érdekszférájukat a közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaságokra, gyengítve az Egyesült Államok érdekérvényesítő képességét a térségben. Ehhez egy jó módszer a haditechnikai eszközök átadása is, hiszen olcsón vagy akár ingyen adnak át korszerű fegyverzetet politikai és gazdasági előnyökért cserébe, fokozva a függőséget.
Oroszország nem titkolt célja, hogy egyes országokban konkrét katonai jelenlétet is biztosítson, hiszen tanácsadókat is küld a fegyverrendszerek mellé, sőt a védelmi képességek növelése érdekében helyőrségek állomásoztatását is felajánlotta.