Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tiltakoznak a hadsereg drograzziái ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. február 19. 7:39

Az Egyesült Államokba vezető utakat és hidakat zártak le tüntetők Mexikó északi részén, tiltakozva a hadsereg kábítószer-ellenes razziái és a letartóztatások ellen.

A tiltakozó megmozdulásban több százan vettek részt, egyebek mellett Ciudad Juárez, Nuevo Laredo, Reynosa és Monterrey környékén zárták le az Egyesült Államok felé vezető utakat és hidakat. Egyes tüntetők – javarészt férfiak – kendővel takarták el az arcukat. A tiltakozók követelték, hogy a mexikói hadsereg hagyja el a térséget.

Ez volt az eddigi legnagyobb tiltakozás a katonaság drogellenes razziái ellen Mexikóban. A hadsereg korábban drogkartelleket vádolt a tüntetések megszervezésével, azt állítva, hogy a bűnbandák így akarják megakadályozni a kormány kábítószer-ellenes fellépését.

A Nuevo León állam kormányzója, Natividad Gonzales a legveszélyesebb mexikói drogbandát, a Gulf nevű drogkartellt, illetve annak fegyveres szárnyát vádolta a mostani tüntetések megszervezésével.

Mexikóban tavaly hatezer ember halt meg drogkereskedelemmel összefüggésbe hozható bűnesetekben. 2006-ban Felipe Calderón államfő utasítására Mexikó-szerte katonákat is bevetettek a drogkartellek elleni harcra. Jelenleg közel 45 ezer katona vesz részt a razziákban.