Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tiltsák be az atomfegyvereket!

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. augusztus 10. 8:18

Az atomfegyverek világméretű betiltását és Észak-Korea nukleáris leszerelését szorgalmazta Nagaszaki polgármestere vasárnap a város elleni amerikai atomtámadás 64. évfordulóján.

Taue Tomihisza a város Békeparkjában rendezett emlékrendezvényen olvasta fel békenyilatkozatát. A megemlékezésen közel hatezren vettek részt, 29 ország képviseltette magát.

A polgármester azt hangoztatta, hogy némi előrehaladás történt ugyan a nukleáris fegyverek felszámolása terén, de többet kell tenni a cél érdekében.

Felidézte Barack Obama prágai beszédét, amelyben az amerikai elnök kijelentette, hogy határozott célja egy atomfegyverek nélküli világ megteremtése, s Washington ezért egy éven belül csúcstalálkozót szervez a nukleáris leszerelésről. Ezt a szándékot állította szembe a városvezető Észak-Korea fegyverkezésével és atomprogramjával.

“Míg egy ember az atomfegyverek nélküli világ felé vezethet bennünket, a másik a megsemmisülésbe ránt, Hirosima és Nagaszaki szenvedéseit hozza ránk" – hangoztatta Taue Tomihisza.

Felszólalt a rendezvényen Aszo Taro japán miniszterelnök is. Arról beszélt, hogy minden energiát a nemzetközi béke elérésére kell fordítani, elkerülendő a hirosimai és nagaszaki tragédia megismétlődését.

A polgármester beszéde után galambokat eresztettek fel a béke jeléül.

A résztvevők egyperces néma csönddel rótták le kegyeletüket 64 évvel ezelőtti atomtámadás áldozatai előtt, megkongatták a Békepark harangját.

A B-29-es amerikai bombázó a II. világháború utolsó napjaiban, augusztus 6-án, majd augusztus 9-én dobott le atombombát Hirosimára, illetve Nagaszakira.

A Hirosimára ledobott atombomba mintegy 140 ezer, a Nagaszakit ért nukleáris támadás 70 ezer ember életét oltotta ki. A későbbi évtizedekben még tízezrek haltak meg sugárfertőzés következtében: mára Hirosimában közel 260 ezerre, Nagaszakiban pedig 150 ezerre teszik a halottak számát.

A két atomtámadás kapitulálásra késztette a japán hadvezetést, és ezzel a csendes-óceáni hadszíntéren is befejeződött a II. világháború.