Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Netanjahu történelmi hibának tartja a gázai kivonulást

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. augusztus 10. 6:28

A négy évvel ezelőtti egyoldalú izraeli kivonulás a Gázai övezetből olyan hiba volt, amely nem fog megismétlődni – jelentette ki vasárnap, az izraeli kabinet heti ülésén Benjámin Netanjahu miniszterelnök.2005 szeptemberében az izraeli csapatok 38 évi megszállás után távoztak a Gázai övezetből Ariel Saron egyoldalú kivonulási tervének megfelelően.

“A gázai övezeti kivonulás nem hozott számunkra sem békét, sem biztonságot. A terület az Irán-barát Hamász ellenőrizte bázis lett, és még egyszer nem fogunk ilyen hibát elkövetni" – mondta a kormányfő az ülés kezdetén. 2005 szeptemberében az izraeli csapatok – 38 évi megszállás után – távoztak a Gázai övezetből Ariel Saron akkori miniszterelnök egyoldalú kivonulási tervének megfelelően. Mintegy 8 ezer zsidó telepesnek kellett akkor elhagynia a területet.

“Nem fogunk újabb evakuáltakat teremteni" – folytatta, azokra a zsidó telepesekre utalva, akiknek adott esetben ki kellene költözniük a megszállt Ciszjordániából a palesztinokkal kötendő végleges rendezés keretében. “Olyan egyezményt akarunk, amely elismeri, hogy Izrael a zsidó nép állama, és olyan megállapodásokat irányoz elő, amelyek szavatolják biztonságunkat" – tette hozzá.