Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tisztavatás 2011

Szöveg: kormany.hu |  2011. augusztus 19. 10:38

A hagyományokhoz híven Magyarország állami ünnepén, augusztus 20-án délelőtt 10 órakor a budapesti Hősök terén a közjogi méltóságok, valamint az ország nyilvánossága előtt tesznek ünnepélyes esküt a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen végzett ifjú tisztek. Sajtóközlemény.

Idén hatvanegy főt (ötvennégy férfi, hét nő; tíz légierős, ötvenegy szárazföldi) avatnak tisztté hadnagyi rendfokozattal, akik a 2011. február 1-jén megalakult Ludovika Zászlóalj állományába tartoznak. A Kossuth Lajos Hadtudományi Karon tizennyolcan, a Bolyai János Katonai Műszaki Karon pedig negyvenhárman szereztek diplomát. Ebben az esztendőben különösen büszkék lehetünk a negyedévesekre, hiszen közülük huszonhárman kapnak kiváló diplomát a kezükbe. A kiválóan végzettek között négy hölgyet is találunk.

Tavaly első ízben, egy századon láthattuk a hallgatók kék díszegyenruháját; idén az alakzat mindkét oldalán áll majd egy-egy díszruhás alegység. Régi hagyomány szerint, ezúttal is kardrántással erősítik meg esküjüket az újonnan avatott tisztek „A hazáért mindhalálig" kiáltással. Idén új programmal is bővül az ünnepség: Hegedűs Endre zongoraművész előadásában felcsendül Liszt Ferenc XV. Magyar Rapszódiája. A frissen avatottakat helikopterek és repülőgépek kötelékei köszöntik a tér feletti átrepüléssel.

Augusztus 20-án a Hősök tere már kora reggel benépesül. Az érdeklődő közönség a ceremóniát megelőzően és azt követően is megtekintheti a Magyar Honvédség által kiállított haditechnikai eszközöket. Különleges része az ünnepségnek a katonazenekarok, mazsorett-csoportok, hagyományőrzők és a Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegységének felvonulása az Oktogon és a Hősök tere között, továbbá közkedvelt katonai látványosság a 32. Budapest Díszzászlóalj díszelgőinek fegyveres bemutatója.

(HM Sajtóiroda)