Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tizenöt éves a devecseri „Meggyeserdő” nyugdíjas klub

Szöveg: Csatári Zsanett százados | Fotó: MH KIKNYP |  2021. augusztus 24. 8:05

2006. május 25-én harmincnyolc, a honvédelem iránt elkötelezett nyugállományú katona és honvédségi nyugdíjas megalapította a „Meggyeserdő” Honvéd Nyugdíjas Klubot. Megalakulásának 15. évfordulóját augusztus 17-én ünnepelte a szervezet.

Devecser_02

Pontosan hetven éve annak, hogy Devecserben, a Meggyeserdő bázison megalakult az 1. Robbanóanyag Raktár, majd 1963-ban megkezdte működését a 19. Tábori Páncélos és Gépjárműanyag Raktár, végül 1977-től a vele egy objektumban települt Önálló Vontató és Javítózászlóalj. Mára a nyugállományú szervezet emléktáblája őrzi csupán, hogy Devecser valaha katonaváros volt.

A megalakulás 15. évfordulója alkalmából szervezett ünnepi közgyűlésen a klub elnöksége és tagjai mellett részt vett Berdó Gábor nyugállományú százados, a BEOSZ Közép-dunántúli régió vezetője, Soós Gyula alezredes, a veszprémi Hadkiegészítő és Toborzó Központ parancsnoka, Csatári Zsanett százados, a veszprémi iroda megbízott vezetője és Ferenczi Gábor, Devecser polgármestere is. A vendégeket a város újonnan felavatott Japánkertjében fogadták, ahol a fúvószenekar katonadalokat adott elő.

Devecser_01

A közgyűlést Puskás Tibor nyugállományú alezredes, a klub elnöke nyitotta meg, ezt követően Binder Károly nyugállományú őrnagy, elnökhelyettes tartott bemutatót Devecser katonai múltjáról, valamint a klub tizenöt évéről. A rendezvényen Soós Gyula alezredes felolvasta dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának köszöntőjét, és Szűcs Imre ezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnokának ünnepi gondolatait.

Devecser_03

A honvédelem és a nyugállományúak érdekében végzett kiemelkedő munkája elismeréseként a Honvédelemért Kitüntető Cím II. fokozatát vehette át Puskás Tibor nyugállományú alezredes, a klub elnöke, valamint az Aranykor Kitüntető Cím bronz fokozatával ismerték el Kőszegi István nyugállományú törzszászlós tevékenységét. Benkő Tibor honvédelmi miniszter emléktárgyat adományozott Ferenczi Gábor polgármester részére, a honvédelem ügyének támogatásáért, és megköszönték Binder Károlyné nyugállományú törzszászlós áldozatos munkáját is.

Csatári Zsanett egy rövid zenés-képes előadásban foglalta össze a nyugállományú szervezet értékeit, méltatva a klub egyediségét, a tagok összetartását. Kiemelte: bár kis létszámú klubot köszöntenek, elhivatottságuk példaértékű.

Több mint négy éves munkával a bázison kialakítottak egy klubhelyiséget, melynek homlokzatára áthelyezték a korábban felavatott, Devecserben állomásozó katonai szervezetek emlékét őrző táblát. A rendezvény zárásaként a klub tagjai koszorút helyeztek el a táblánál.